- 46 μ.Χ. Ο Ρωμαίος Scribonius Largus χρησιμοποιεί την ηλεκτρομυοδιέγερση για θεραπεία του πονοκέφαλου σε ζωντανά χέλια.
- Ο Ιταλός Luigi Galvani το1780 μ.Χ. κάνει πειράματα σε πόδια βατράχων – ορόσημο στον χώρο της ηλεκτρομυοδιέγερσης ως προπονητικής μεθόδου και δίνει τα πρώτα στοιχεία όπου το ρεύμα μπορεί να ενεργοποιήσει τους μύες.
- Οι φυσικοί Kratzenstein, Jallabert & Franklin τον 18ο αιώνα ανοίγουν τον δρόμο της φυσικοθεραπείας.
- Οι πρώτες συσκευές ηλεκτρομυοδιέγερσης από τους Faraday & Duchenne εμφανίστηκαν τον 19ο αιώνα, όπου οι ερευνητές μελέτησαν και κατέγραψαν τις ακριβείς ηλεκτρικές ιδιότητες που προκαλούν κίνηση των μυών.
- Οι Gildeinmeister & Lapique εφαρμόζοντας τις πρώτες έρευνες πάνω στην επίδραση της ηλεκτρομυοδιέγερσης στο νευρικό και μυϊκό σύστημα, ανακάλυψαν ότι οι λειτουργίες του σώματος που προκλήθηκαν από ηλεκτρική διέγερση προκάλεσαν μακροχρόνιες μεταβολές στους μύες.
- Το 1939 έγινε εφαρμογή ηλεκτρομυοδιέγερσης σε θηλαστικά.
- Το 1960 Η.Π.Α. & Ρωσία εφάρμοσαν το ΕMS σε αθλητές τους για τους ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού, υποστηρίζοντας ότι κέρδισαν 40% δύναμη.
- 1971 Ο Ρώσος επιστήμονας Kots εφαρμόζει τη μέθοδο και σε μη αθλητές.
- Το 1972, ο Der Spiegel κάνει έλεγχο της ηλεκτρομυοδιέγερσης για Doping, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται στη προπόνηση για τους Ολυμπιακούς αγώνες.
- Η επαγγελματική εφαρμογή EMS, ξεκίνησε το 1990 ως θεραπεία στον επαγγελματικό αθλητισμό.
- Επισήμως το 2003 Βγαίνει στην αγορά η πρώτη Whole-Body EMS συσκευή (Fibo-Essen). Η θεωρία της πύλης ελέγχου αναπτύχθηκε για να γίνει κατανοητή η αίσθηση του πόνου στη θεραπευτική εφαρμογή EMS σε ειδικές συχνότητες με TENS. Και έτσι έχουμε τις πρώτες επιστημονικές έρευνες στον τομέα της άθλησης και των sports.
- Τα πρώτα EMS φορητά μηχανήματα , βγαίνουν στην αγορά το 1990 και το 2007 κατασκευάζεται ένα γιλέκο και ιμάντες για πιο εύκολη χρήση και εφαρμογή της μεθόδου.
- Σήμερα η Alterlife καινοτομεί και παρουσιάζει πρώτη την ασύρματη ηλεκτρομυοδιέγερση – ems, στα γυμναστήριά της. Θεαματική μεταμόρφωση του σώματος χωρίς καλώδια και περιορισμούς. 20 λεπτά ασύρματης ηλεκτρομυοδιέγερσης την εβδομάδα αρκούν!!!
Turn me on wireless
Στέλιος Κοντός
Υπεύθυνος εκπαίδευσης Alterlife