Η εργονομία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη που έχει σκοπό τη βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης, υγεία και ευεξία μέσω της συμβολής στο σχεδιασμό εργαλείων, μηχανών, μεθόδων και εργασιακού περιβάλλοντος.
Με απλούστερα ελληνικά η εργονομία μπορεί να κάνει τη ζωή του ανθρώπου πιο εύκολη. Το επίκεντρο του σχεδιασμού, που θέτει η εργονομία σαν βασική αρχή είναι οι ανάγκες και οι δυνατότητες του ανθρώπου. Η εργονομία μας βοηθάει πολύ στην καθημερινότητα μας, μελετά τις μεθόδους με τις οποίες σχεδιάζονται οι διάφορες συσκευές, τα εργαλεία και ό,τι χρησιμοποιεί ο άνθρωπος καθώς και τη διάταξη και τοποθέτηση τους στο χώρο εργασίας, είναι ένα μέσo πρόληψης από μυοσκελετικούς πόνους, λόγω της κακής θέση που έχουμε όταν περνάμε πολλές ώρες τον υπολογιστή- κινητά ( για ψυχαγωγικούς ή επαγγελματικούς λόγους), επίσης και η πολύωρη στάση στην ίδια θέση δημιουργεί προβλήματα.
Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σχεδιασμένο να παραμένει στην ίδια στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ούτε καν στην ξαπλωτή. Δώσε όσο το δυνατόν κίνηση στο σώμα σου, πχ σήκω να μιλήσεις στον συνάδελφό σου αντί να σηκώσεις το ακουστικό και να τον πάρεις τηλέφωνο ή να του στείλεις ένα mail. Ή ακόμα και να σηκωθείς για 5 δευτερόλεπτα θα είναι πολύ ευεργετικό. Οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις δείχνουν ότι κανένα κάθισμα δεν θα μπορούσε να ήταν ικανοποιητικό για όλους. Ο σχεδιαστής στοχεύει στην προσαρμοστικότητα του καθίσματος καθώς και στην κάλυψη του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού που πρόκειται να το χρησιμοποιήσει.
Μια θέση που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο είναι σε ένα γραφείο απέναντι από την οθόνη ενός υπολογιστή. Η σωστή θέση θα πρέπει να είναι με τους βραχίονες των χεριών σε οριζόντια θέση, η καρέκλα να υποστηρίζει τη μέση και να διαθέτει κυρτότητα στο ύψος της οσφυϊκής μοίρας, η δυνατότητα αυξομείωσης της καρέκλας βοηθάει στο να προσαρμόσουν την καρέκλα στο κατάλληλο ύψος, όταν τα πόδια δεν στηρίζονται στο πάτωμα, το υποπόδιο βοηθάει στην ορθή στάση, τα μάτια μας πρέπει να είναι σχεδόν στην ίδια ευθεία με το πάνω μέρος της οθόνης ώστε να κοιτάζουν ευθεία ή με ελαφριά κλίση προς τα κάτω και σε απόσταση 60- 70 εκατοστά, όταν γράφουμε το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι ακριβώς μπροστά μας και το ποντίκι ακριβώς δίπλα μας, το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι ανασηκωμένο και οι καρποί να στηρίζονται με ειδικά μαξιλάρια ή στηρίγματα στο επίπεδο των πλήκτρων. Οι σωματικές δραστηριότητες πρέπει να εκτελούνται με τις αρθρώσεις κοντά σε ουδέτερη θέση.
Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε την υγεία μας και για να μην κουραζόμαστε να κάνουμε συχνά διαλείμματα. Για κάθε 5 λεπτά στον υπολογιστή χρειάζεται να ξεκουράζεσαι τουλάχιστον 10 λεπτά. Ακόμη μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην οθόνη του υπολογιστή καθώς τα μάτια μας κουράζονται από τις πολλές ώρες που περνάμε στον υπολογιστή. Θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιες βασικές οδηγίες για να προστατέψουμε τα μάτια μας: θα πρέπει να μην υπάρχουν αντανακλάσεις στην οθόνη μας, είτε από φυσικό φως είτε από το φωτισμό του δωματίου γιατί κουράζουν τα μάτια, η εικόνα στην οθόνη να είναι σταθερή και να μην τρεμοπαίζει, τα χαρακτηριστικά της οθόνης, όπως η φωτεινότητα και η ανάλυση να είναι ρυθμισμένα σύμφωνα με τις ανάγκες μας.
Βασιλική Νταλαμάγκα
Senior Functional Trainer
ALTERLIFE Boutique Καλαμαριά