Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια η συσχέτιση του καπνίσματος με την άσκηση;
Σίγουρα όλοι θα γνωρίζετε και άτομα που καπνίζουν συστηματικά και ουδεμία σχέση έχουν (και πολλές φορές και καμία επιθυμία) με οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Από την άλλη υπάρχουν πολλοί αθλητές, ή απλά συστηματικά ασκούμενοι που δεν καπνίζουν και στην συντριπτική πλειοψηφία τους μάλιστα να δηλώνουν φανατικοί αντικαπνιστές. Υπάρχουν όμως και άτομα που ασκούνται συστηματικά αλλά ταυτόχρονα είναι καπνιστές (!). Ποια λοιπόν η επιρροή της άσκησης στους καπνιστές;
Το κάπνισμα και η άσκηση είναι δύο εντελώς διαφορετικές συνήθειες με αντίθετα αποτελέσματα που δεν ωφελεί τον οργανισμό να συνδυάζονται. Η αερόβια ικανότητα μειώνεται κατακόρυφα στους καπνιστές. Επιπλέον οι ασκούμενοι για 2 ώρες μετά την άσκηση πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα καθώς εκείνο το διάστημα οι κυψελίδες που βρίσκονται στους πνεύμονες είναι ανοιχτές και βελτιώνεται ο αερισμός των πνευμόνων.
Σύμφωνα με έρευνες όσο αυξάνεται η ηλικία των ατόμων, τόσο μειώνεται η ενασχόλησή τους με την άσκηση ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζουν. Ταυτόχρονα όμως όσο αυξάνονται τα χρόνια της ενασχόλησης με την άσκηση τόσο μειώνεται ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζουν. Όσοι ήταν παλαιότερα ασκούμενοι, καπνίζουν λιγότερο σε σύγκριση με αυτούς που δεν ασχολούνταν ποτέ με την άσκηση.
Κάθε είδους προπόνηση βοηθάει αποδεδειγμένα στην ελάττωση αλλά και στην διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος καθώς προσφέρει ικανοποίηση, ευχάριστα συναισθήματα, ρυθμίζει το στρες, το βάρος κ.λ.π.. Βέβαια δεν προτείνεται άμεσα ως μέσο μείωσης του εθισμού αλλά και ως εναλλακτική τεχνική απασχόλησης, απόσπασης ή ακόμη και μετατόπισης της προσοχής από τις τυπικές συνήθειες των καπνιστών, ως διαδικασία δηλαδή συναισθηματικής κάλυψης μέσω μιας ευχάριστης ενασχόλησης. Είναι άλλωστε μια διαδικασία που αδιαμφισβήτητα μας εισάγει στον υγιεινό τρόπο ζωής.
Παρόλα αυτά το χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης πολλών ατόμων μπορεί να λειτουργεί ανασταλτικά όταν αυτά προσπαθούν να προπονηθούν και να μην καπνίσουν. Οι γυμναστές πρέπει να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν χαμηλής ή μεσαίας έντασης προγράμματα, ώστε να εντάξουν ομαλά αυτούς τους ανθρώπους στην αλλαγή αυτή της καθημερινότητάς τους και να μην διακοπεί η προσπάθεια. Η αλλαγή του επιπέδου φυσικής κατάστασης των καπνιστών δεν είναι όμως το ζητούμενο σε αυτή τη περίπτωση αλλά η προσκόλληση σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης πρέπει να είναι ένα ικανό μέσο, μια εναλλακτική λύση απασχόλησης των καπνιστών ώστε να διακόψουν το κάπνισμα.
Συνοψίζοντας αντιλαμβανόμαστε ότι η συσχέτιση μεταξύ άσκησης και καπνίσματος είναι υψηλή και πολύ σημαντική καθώς η άσκηση είναι ένα μέσο που μπορεί να προσφέρει ψυχική ικανοποίηση, ευφορία και να λειτουργήσει ως μηχανισμός αυτορρύθμισης, απόσπασης ή μετατόπισης της προσοχής του καπνιστή. Στην περίπτωση όμως αυτών που αδυνατούν να κόψουν το κάπνισμα, τουλάχιστον ας το αποφεύγουν για 2 ώρες μετά από την προπόνηση.
Έφη Σπυροπούλου
Functional/PilatesTrainer
ALTERLIFE Boutique Πεύκη