Συχνά γίνεται λόγος για πτώσεις των ηλικιωμένων ανθρώπων στη καθημερινότητα τους και το κατά πόσο αυτό είναι επικίνδυνο τόσο για τη σωματική τους ακεραιότητα όσο και για την ίδια τους τη ζωή σε κάποιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με έρευνες των Horak, Shupert και Mirka (1989), η μειωμένη ικανότητα ισορροπίας που παρατηρείται στα ηλικιωμένα άτομα οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη συγκεκριμένων παθολογιών που οδηγούν σε γρήγορη εκφύλιση του νευρικού και /ή του μυοσκελετικού συστήματος.
Πώς όμως επέρχεται αυτού του είδους η εκφύλιση; Αποτελέσματα ερευνών που έγιναν σε ηλικιωμένους ανθρώπους με ιστορικό πτώσεων έδειξαν ότι ο αδρανής τρόπος ζωής, που συνήθως χαρακτηρίζει τα άτομα μεγάλης ηλικίας, μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστικές αλλαγές του νευρομυϊκού συστήματος, περιλαμβάνοντας μυϊκή αδυναμία και αύξηση του χρόνου απάντησης, ενώ επίσης βρέθηκε σοβαρή αδυναμία στους μυς που ελέγχουν την ποδοκνημική και κυρίως στους ραχιαίους καμπτήρες μύες. Η μυϊκή αυτή αδυναμία, που παρατηρείται στα ηλικιωμένα άτομα πιστεύεται ότι οφείλεται κυρίως στην εκλεκτική εκφύλιση των ταχέων μυϊκών ινών τύπου II, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για τις συνεργικές κινήσεις που εκλύονται στις περιπτώσεις διατάραξης της ισορροπίας.
Έτσι λοιπόν έγιναν έρευνες για την αποτελεσματικότητα που έχει η άσκηση στη μείωση των πτώσεων και αντίστοιχα στη βελτίωση της ισορροπίας. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν σημαντική βελτίωση της ισορροπίας αλλά και μείωση του ποσοστού των πτώσεων. Οι ασκήσεις που ερευνήθηκαν για την αποτελεσματικότητα τους ήταν ασκήσεις ισορροπίας, μυϊκής δύναμης, αντανακλαστικής και λειτουργικής ικανότητας, ασκήσεις με αντιστάσεις και ευκινησίας καθώς επίσης και τα ομαδικά προγράμματα. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως η άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό μέσο πρόληψης των πτώσεων αλλά και βελτίωσης της ισορροπίας.
Ελένη Φαράντου
Pilates Trainer
ALTERLIFE Boutique Βριλήσσια
Βιβλιογραφία: Η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής άσκησης στην ισορροπία, στην κινητικότητα, και στο συναίσθημα του φόβου για πτώση στα άτομα της τρίτης ηλικίας.