Με τον όρο βιολογική πείνα αναφερόμαστε στη φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού να αναζητήσει φαγητό , ώστε να αποκτήσει ενέργεια για να εκτελέσει τις καθημερινές του λειτουργίες, αλλά και να καλύψει τις ανάγκες του σε μακροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα είναι :
- Εμφανίζεται σταδιακά: Συνήθως εμφανίζεται 3-4 ώρες μετά από την κατανάλωση του προηγούμενου γεύματος. Το στομάχι αρχίζει σιγά σιγά να γουργουρίζει, μειώνεται η ενέργεια του οργανισμού και το άτομο νιώθει πως ήρθε η ώρα του επόμενου γεύματος.
- Μπορεί να αναβληθεί για λίγο αργότερα: Δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη για σίτιση, εκτός κι αν έχουν περάσει πάρα πολλές ώρες απ’ την κατανάλωση του προηγούμενου γεύματος.
- Δεν υπάρχει επιθυμία για κάποια συγκεκριμένη τροφή: Καλύπτεται με την κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής.
- Δεν υπάρχει αίσθημα ενοχής έπειτα από την κάλυψη της: Μόνο αίσθημα εφορίας και κορεσμός.
Αντίθετα, η συναισθηματική πείνα είναι η κατάσταση στην οποία λαμβάνεται τροφή για την κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών. Συνήθως αυτά τα συναισθήματα είναι η θλίψη, τα νεύρα, η βαρεμάρα, η μοναξιά, το άγχος . Τα γνωρίσματα της είναι :
- Εμφανίζεται ξαφνικά και με μεγάλη ένταση σε μια στιγμή, ενώ πριν από ένα λεπτό δεν υπήρχε καθόλου πείνα. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και μετά από το γεύμα .
- Υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί εδώ και τώρα, καθώς το άτομο νιώθει ότι εφησυχάζει τα συναισθήματά του μέσω του φαγητού.
- Υπάρχει έντονη επιθυμία για συγκεκριμένα και συνήθως ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, το παγωτό, τα πατατάκια, η πίτσα, τα αναψυκτικά και δεν καλύπτεται με την κατανάλωση άλλου “υγιεινού” τροφίμου.
- Το άτομο συνήθως ξεφεύγει στις ποσότητες που καταναλώνει, καθώς τα συναισθήματα του δεν “χορταίνουν” ακόμα κι αν το στομάχι του είναι γεμάτο και συνήθως, οδηγείται σε υπερφαγικά επεισόδια. Έπειτα, κυριαρχεί το αίσθημα ενοχής και ντροπής για την αδυναμία να ελέγξει τον εαυτό του.
Είναι λοιπόν σημαντικό, να μάθετε να αναγνωρίζετε το είδος της πείνας σας, ώστε να μπορέσετε να ακολουθήσετε ένα πλάνο διατροφής. Αρχικά, προσπαθήστε να ανακαλύψετε τα “ένοχα” συναισθήματα, που σας οδηγούν στην κατανάλωση φαγητού. Έπειτα, κρατήστε ένα ημερολόγιο φαγητού και συναισθημάτων, όπου θα καταγράφετε τι νιώθετε την στιγμή που καταναλώνετε ένα φαγητό.
Τέλος, φτιάξτε μια λίστα με δραστηριότητες που θα μπορούσατε να κάνετε όταν αυτά τα συναισθήματα παρουσιάζονται. Μια βόλτα με φίλους, ένα τηλεφώνημα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, λίγη γυμναστική, η παρακολούθηση της αγαπημένης σας ταινίας ή λίγη χαλαρή μουσική, μπορούν να σας γεμίσουν με όμορφα συναισθήματα. Μην ξεχνάτε πως κάθε αλλαγή είναι δύσκολη και θέλει χρόνο, όμως θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.
Ελένη Λάσκαρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence