Είναι ευρέως γνωστό πως η κατανάλωση του οίνου ήδη αποτελεί μία συνήθεια των Ελλήνων από την Αρχαιότητα. Η κατανάλωση του σταφυλιού και του κρασιού θεωρούνταν απαραίτητη για τον εμπλουτισμό της διατροφής με θρεπτικά συστατικά και αποτελούσε σύμβολο κοινωνικής ευημερίας και ανάπτυξης.
Ήταν και είναι, όμως, αυτή η συνήθεια ευεργετική για την υγεία μας και ιδιαίτερα για την καρδιά, κάτι που ακούμε συνήθως;
Ή μήπως το αλκοόλ που περιέχει επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό μας;
Σχετικά με τα αλκοολούχα ποτά γενικά, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των Οργανισμών ο υγιής πληθυσμός συνιστάται εάν επιθυμεί να καταναλώνει μέχρι 2 ποτά/ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες. Ένα ποτό αντιστοιχεί σε μία μπύρα 330ml (4-5% αλκοόλη) ή ένα ποτήρι κρασί των 125ml (11-13% αλκοόλη) ή 40-45ml αποσταγμένου οινοπνεύματος (40% σε αλκοόλη).
Σίγουρα θα αναρωτιέστε, τι είναι αυτό που κάνει το κρασί να έχει ενδιαφέρον;
Απάντηση στο πολύ εύλογο αυτό ερώτημα έρχεται να δώσει ένα πλήθος από ερευνητικέςμελέτεςπουθέλησανναξεδιαλύνουντοτοπίο.Ανέλυσαν,λοιπόν, τη σύσταση του κρασιού και βρήκαν μεταξύ άλλων, σημαντικές ποσότητεςαντι-οξειδωτικώνουσιών.
Οι ουσίες αυτές εμποδίζουν τις αντίστοιχες οξειδωτικές ουσίες να «χαλάσουν» τη σύσταση και λειτουργία σημαντικών για τον οργανισμό μας ενώσεων. Θα λέγαμε λοιπόν ότι σ’ ένα βαθμό προστατεύουν τον οργανισμό μας.
Πώς όμως προστατεύεται η λειτουργία του συστήματος της καρδιάς και γιατί ακούμε το σύνηθες «Το κρασί κάνει καλό»;
Σύμφωνα με την παθολογία των καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οξειδωτικές αυτές ουσίες μαζί με άλλους φυσικά παράγοντες,ευθύνονται για την εμφάνιση κάποιας επιπλοκής του συστήματος της καρδιάς.
Έτσι, με μία σημαντική πρόσληψη αντι-οξειδωτικών ουσιών, που προσλαμβάνουμε μεταξύ άλλων τροφίμων και από το κρασί και κυρίως το κόκκινο, βάζουμε το λιθαράκιμας στην προστασία τουκαρδιαγγειακούμαςσυστήματος. Ωστόσο,αυτόδεσημαίνειότικαταναλώνουμετοκρασίαλόγιστα.
Φυσικά και η δράση του θα είναι κάθε άλλο παρά ευεργετική, λόγω του αλκοόλ που περιέχει, αν η κατανάλωσή του δεν είναι ελεγχόμενη.
Εκτός από τον γενικό πληθυσμό όμως, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε και ομάδες που αντιμετωπίζουν κάποια παθολογική κατάσταση.
Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν το κρασί τα άτομα για παράδειγμα με Σ.Δ.;
Φυσικά υπάρχει απάντηση και σε αυτό. Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, η σύσταση για την κατανάλωση αλκοόλης στα άτομα με Σ.Δ. είναι ίδια με εκείνη για τον γενικό πληθυσμό που αναφέρθηκε, ενώ είναισημαντικότοαλκοόλνακαταναλώνεταιμαζίμετογεύμα.
Η μέτρια και ελεγχόμενη πρόσληψη δεν φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές συνέπειες στον έλεγχο του σακχάρου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και από τα άτομα που χρησιμοποιούν ινσουλίνη, μιας και η κατανάλωση αλκοόλ ασυνόδευτη από φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Σ’ αυτή την περίπτωση προτείνεται μέτρο και συχνή μέτρηση του σακχάρου.
Συμπερασματικά, λοιπόν, η κατανάλωση του κρασιού που πολλοί έχουν υιοθετήσει καθημερινά και άλλοι περιστασιακά, είναι ευπρόσδεκτη από τον οργανισμό μας, πάντα ακολουθώντας τις συστάσεις των οργανισμών υγείας καθώς και τις οδηγίες των αντίστοιχων επιστημόνων.
Δαλδάς Γιάννης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence