Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής, πρότυπο σωστής και υγιεινής διατροφής και παράγοντα μακροζωίας. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου έγκεινται στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του και τη διατροφική του σύνθεση. Η σπουδαιότητα του ελαιόλαδου στη διατροφή μας είναι υψηλή διότι είναι πλούσιο σε μονο-ακόρεστα λιπαρά και αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών (π.χ. πολυφαινολών), ω-3 λιπαρών οξέων και λιποδιαλυτών βιταμινών (A,D,E,K) που θωρακίζουν τον οργανισμό μας από διάφορες παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα:
- Συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της LDL χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας τα επίπεδα HDL χοληστερόλης και βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση
- Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων και συμβάλλουν στην προστασία των αρτηριών, αποτρέποντας την αρτηριοσκλήρωση και την στεφανιαία νόσο
- Συμβάλλει στην πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος Parkinson
- Επιδρά θετικά στην υγεία των οστών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ισχυρής δομής οστών στα παιδιά και αποτρέποντας την απώλεια ασβεστίου στους ενήλικες
- Είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες (ολεκανθόλη, ολεϊκό οξύ)
- Δρα προστατευτικά έναντι της εμφάνισης κακοήθων νεοπλασιών (καρκίνος μαστού, καρκίνος πεπτικού συστήματος)
- Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (πόνος και οίδημα αρθρώσεων)
- Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας (η κατανάλωση μίας κουταλιάς κάθε βράδυ πριν τον ύπνο δρα ως ήπιο υπακτικό)
- Έχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες αφού διατηρεί την επιδερμίδα υγιή. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες που περιέχονται, λειτουργούν προστατευτικά στο σχηματισμό ελευθέρων ριζών και την οξείδωση των κυττάρων, συχνό αίτιο της πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας
- Συσχετίζεται με καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε υγιείς ενήλικες
- Μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
- Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής
Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου ισχύουν όταν η κατανάλωση του φτάνει τουλάχιστον την 1 κουταλιά της σούπας σε καθημερινή βάση.
Δήμητρα Καραγιάννη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence