Οι υδατάνθρακες σίγουρα ΔΕΝ σε παχαίνουν. Ας τα συζητήσουμε όμως ένα ένα αναλυτικά…
Αρχικά τι είναι ο υδατάνθρακας;
Τα τρόφιμα αποτελούνται από τρία μακροθρεπτικά συστατικά: τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια, τα οποία συναντώνται σε διαφορετικές αναλογίες σε κάθε τρόφιμο. Επομένως, οι υδατάνθρακες είναι από τα πιο βασικά συστατικά των περισσότερων τροφίμων.
Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι: το ψωμί, οι φρυγανιές, τα κριτσίνια, το αλεύρι, τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες, η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά!
Είναι σημαντικός ο υδατάνθρακας;
Ο υδατάνθρακας, όπως βέβαια και τα άλλα δύο μακροθρεπτικά συστατικά, είναι τα συστατικά των τροφίμων που αποδίδουν ενέργεια (τις γνωστές και πολυσυζητημένες θερμίδες) στον οργανισμό μας.
Σε σχέση όμως με τα άλλα δύο μακροθρεπτικά, ο υδατάνθρακας, όταν προσλαμβάνεται μέσω της τροφής μας, διασπάται σε ένα μικρότερο συστατικό, τη γλυκόζη! Η γλυκόζη είναι το βασικό «καύσιμο» των κυττάρων μας, άρα και ολόκληρου του οργανισμού μας, αλλά και το βασικό καύσιμο των κυττάρων του εγκεφάλου μας.
Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως η Μεσογειακή Διατροφή, μια διατροφή που αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές με τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα, συστήνει η ποσότητα τους να αντιστοιχεί σε 50-55% της συνολικής μας ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.
Επομένως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο σημαντικός είναι για τη ζωή μας!
Τότε γιατί ακούγονται όλα αυτά για τον υδατάνθρακα;
Κάποιες πιθανές εξηγήσεις είναι:
- Ο υδατάνθρακας προκαλεί κατακρατήσεις, επομένως μπορεί να δούμε αύξηση στη ζυγαριά μας
Η γλυκόζη, όταν εισέρχεται στα κύτταρα του οργανισμού μας και ξεκινά να αποθηκεύεται στη μορφή του γλυκογόνου (αλυσίδες πολλών μορίων γλυκόζης), τραβάει και μόρια νερού στην διαδικασία σχηματισμού των αλυσίδων. Επομένως, οδηγεί σε «κατακράτηση»! Όχι όμως σε δημιουργία λίπους, κρατήστε το αυτό!
- Ο υδατάνθρακας σε σχέση με τα άλλα δύο μακροθρεπτικά συστατικά μας προσφέρει λιγότερο κορεσμό
Αυτό μας οδηγεί αυτομάτως, είτε στο να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα για να χορτάσουμε, είτε στο να πεινάσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, από την κατανάλωση του υδατανθρακούχου γεύματος. Βέβαια αυτό εξαρτάται από το είδος του υδατάνθρακα που θα καταναλώσουμε, αλλά και το σωστό συνδυασμό του υδατάνθρακα με τα άλλα δύο μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη και λιπαρά).
Γιατί κατά τα άλλα, ο υδατάνθρακας αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με την πρωτεΐνη.
Το συμπέρασμα:
- Ο υδατάνθρακας είναιαπαραίτητος για τον οργανισμό μας, καθώς είναι και το βασικό «καύσιμο» των κυττάρων μας, επομένως δεν μπορεί να λείπει από μια ισορροπημένη διατροφή.
- Οι κατακρατήσεις που δημιουργούνται από την κατανάλωσή του, είναι μια πλασματική αύξηση βάρους και όχι «πραγματική». Κατακρατήσεις μας προκαλούν και τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα. Η νοσηρή αύξηση βάρους συνδέεται με αύξηση λίπους και όχι υγρών.
- Επομένως, στόχος μιας σωστής δίαιτας είναι η απώλεια λιπώδους μάζας. Ακόμη και να κόψουμε τους υδατάνθρακες, θα δούμε μείωση βάρους, εξαιτίας της απώλειας υγρών από την «καταστροφή» των αλυσίδων γλυκογόνου. Έτσι, όπως τόσο εύκολα μπορούμε να δούμε το νούμερο της ζυγαριάς μας να πέφτει, άλλο τόσο μπορούμε να το δούμε να ανεβαίνει, αν καταναλώσουμε πάλι υδατάνθρακες.
- Δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε το σώμα μας σε αυτόν τον φαύλο κύκλο που το μόνο το οποίο θα επιφέρει είναι την δική μας κούραση και παραίτηση από την προσπάθεια απώλειας.
- Ας μην ξεχνάμε πως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής όλα επιτρέπονται. « Παν μέτρον άριστον»!
- Μην πέφτετε στην παγίδα αυτών των διαιτών και συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα εξασφαλίσει την επιτυχία της προσπάθειά σας και την εκπαίδευσή σας στο θέμα της διατροφής!
Κατερίνα Βαρδάκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence