Όλο και πιο συχνά ακούμε τους όρους “vegan” και χορτοφάγος. Οι περισσότεροι στο άκουσμα αυτής της “συνήθειας” παραξενεύονται και θεωρούν, πως δε γίνεται μια τέτοια διατροφή να είναι βιώσιμη. Από την άλλη, κάποιοι ισχυρίζονται πως η διατροφή αυτή υπερέχει της διατροφής που περιέχει κρέας σε θέματα υγείας. Ήρθε η ώρα να λύσουμε αυτό το “μυστήριο”.
Αρχικά, η χορτοφαγία αποτελεί τη διατροφή που αποκλείει τα ζωικά προϊόντα (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά), αλλά και τα παράγωγα αυτών (αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι). Υπάρχουν διάφορα είδη χορτοφαγικής διατροφής. Τα βασικά είναι τα εξής:
- Γαλακτοωοφάγοι: Είναι οι χορτοφάγοι που συνεχίζουν να καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά
- Ιχθυοχορτοφάγοι: Είναι οι χορτοφάγοι που συνεχίζουν να καταναλώνουν ψάρια και κάποιες φορές αυγά και γαλακτοκομικά.
- Ημιχορτοφάγοι: Είναι οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν κρέας, αλλά αρκετά αραιά.
- Αυστηρά χορτοφάγοι (vegan): Είναι οι χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν κανένα ζωικό προϊόν, αλλά και παράγωγο αυτών.
Οι κύριοι λόγοι που κάποιος ακολουθεί το χορτοφαγικό πρότυπο διατροφής είναι:
- Ηθικοί λόγοι: έμπρακτη ένδειξη αγάπης προς τα ζώα
- Οικολογικό αντίκτυπο: αποτελεί έναν τρόπο ζωής φιλικότερο προς το περιβάλλον
- Λόγοι υγείας: μελέτες δείχνουν, πως η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής σχετίζεται θετικά με τη μείωση του κινδύνου διαφόρων νοσημάτων,όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών, παχυσαρκίας, διαβήτη, καρκίνου.
Πάμε να δούμε τι λένε οι επίσημες-επιστημονικές συστάσεις. Σύμφωνα με τις Αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες 2020-2025, οι χορτοφαγικές διατροφές συνεχίζουν να συστήνονται σαν 1 από τα 3 πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτολογική Εταιρία, “τα σωστά σχεδιασμένα διατροφικά, χορτοφαγικά προγράμματα είναι υγιεινά, επαρκή διατροφικά και μπορούν να προσφέρουν οφέλη για την υγεία σε ό,τι αφορά την αποτροπή αλλά και τη θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών”. Υποστηρίζεται, επίσης, πως οι κατάλληλα σχεδιασμένες και πλήρεις χορτοφαγικές δίαιτες είναι ασφαλείς για όλα τα στάδια της ζωής.
Οι ειδικοί από το Harvard συστήνουν την κατάργηση της σύστασης για κατανάλωση κρέατος από τα guidelines και να ενισχυθεί η κατανάλωση φυτικών πηγών, προς όφελος της υγείας του ανθρώπου και του πλανήτη. Αποτελεί μια ασφαλή διατροφή, ακόμη και για ομάδες ανθρώπων όπως: αθλητές, έγκυες, θηλάζουσες, αρκεί πάντα να υπάρχει η καθοδήγηση από κάποιον ειδικό, για να την καθιστά όντως ασφαλή και επιτυχή.
Επομένως, μια χορτοφαγική διατροφή αποτελεί μια πλήρη και βιώσιμη διατροφή, αν είναι καλά σχεδιασμένη υπό την καθοδήγηση πάντα ειδικού. Και επειδή “μέτρον άριστον”, μια χορτοφαγική διατροφή δεν υπερτερεί κατά πολύ από μια ισορροπημένη Μεσογειακή Διατροφή, η οποία πέρα από μέτρια κατανάλωση κρέατος, προτείνει την κατανάλωση πλήθους φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής, οσπρίων αλλά και ξηρών καρπών. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα προσφέροντας πολλά θετικά στην υγεία.
Κατερίνα Βαρδάκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence