Τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, ενώ δρουν και προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες.
Με μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ο οργανισμός μας επωφελείται με άφθονα αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν προστατευτικά ενάντια σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά κ.ά. Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας και τις απομακρύνουν. Επιπλέον, οι φυτοχημικές ενώσεις που περιέχονται (ενώσεις που προσδίδουν τα έντονα χρώματα στα λαχανικά και στα φρούτα) λειτουργούν και αυτές ως αντιοξειδωτικά. Βοηθούν το πεπτικό και το σκελετικό μας σύστημα, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και επειδή περιέχουν αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών, εξομαλύνουν τη λειτουργία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα ευνοούν τη διατήρηση της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα, καθυστερώντας την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Τέλος, τα λαχανικά παρέχουν άφθονες βιταμίνες, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος B, καθώς και μέταλλα, ενώ βοηθούν στη διατήρηση του βάρους και στην καλή υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
Τα λαχανικά περιέχουν αρκετό νερό, ελάχιστο λίπος και λίγες θερμίδες. Για αυτό, είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινότητά μας σε διάφορες μορφές. Οι πιο βασικές είναι:
- Ωμά και φρέσκα
- Βραστά
- Ψητά
- Σε sticks
- Πουρέ
- Σούπα
- Smoothie ή χυμό
- Πίτα
Δήμητρα Καραγιάννη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence