Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (γνωστό και ως “σπαστική κολίτιδα”) αποτελεί μια χρόνια, λειτουργική ανωμαλία του εντέρου, η οποία δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς, επηρεάζει όμως την ποιότητά της. Τα συνήθη συμπτώματα της διαταραχής είναι κοιλιακός πόνος, διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές των δύο, μετεωρισμός, φούσκωμα και αέρια.
Διακρίνονται οι εξής τύποι ευερέθιστου εντέρου:
- Ευερέθιστο έντερο με κυρίαρχο σύμπτωμα τη διάρροια (IBS-D)
- Ευερέθιστο έντερο με κυρίαρχο σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα(IBS-C)
- Ευερέθιστο έντερο με εναλλαγές διάρροιας-δυσκοιλιότητας (μικτού τύπου IBS-M)
- Απροσδιόριστο, δεν πληρείται κάποιο κριτήριο από τα παραπάνω (IBS-U)
Η διάγνωση του ΣΕΕ, γίνεται μόνο από τον γαστρεντερολόγο σας αφού ληφθεί πλήρες και σωστό ιστορικό και αποκλειστούν άλλα σοβαρά νοσήματα με παρόμοια συμπτώματα.
Θεραπεία
Το ΣΕΕ είναι μια χρόνια νόσος για την οποία δεν υπάρχει κάποια οριστική θεραπεία. Ο στόχος του θεράποντα ιατρού είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Ορισμένα φάρμακα, όπως σπασμολυτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιβιοτικά και ήπια αντικαταθλιπτικά μπορεί να χορηγηθούν από τον γιατρό σε ορισμένες περιπτώσεις.
Επιβαρυντικοί παράγοντες
Το άγχος, η κακή ψυχολογική κατάσταση, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη άσκησης πυροδοτούν τα συμπτώματα.
Διατροφική αντιμετώπιση
Κάθε ασθενής φαίνεται να ενοχλείται από διαφορετικά τρόφιμα. Ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ταυτοποίηση των “ένοχων” τροφών.
Πρωταρχικό ρόλο στην βελτίωση των συμπτωμάτων έχει η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Τα μικρά και συχνά γεύματα, η αργή μάσηση, η αποφυγή λιπαρών γευμάτων και η αύξηση των φυτικών ινών, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωσή τους.
Μερικά τρόφιμα που συχνά ευθύνονται και προκαλούν συμπτώματα είναι τα λιπαρά φαγητά, ο καφές, μερικά φρούτα και λαχανικά, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το γάλα, το αλκοόλ, η σοκολάτα, τα όσπρια και τα τεχνητά γλυκαντικά.
Τέλος, η low FODMAP δίαιτα φαίνεται να είναι από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στην αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου.
Ελένη Λάσκαρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence