Το σύκο αποτελεί ένα κατεξοχήν μεσογειακό φρούτο και είναι από τα πρώτα καλλιεργούμενα φρούτα. Συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Τα σύκα έχουν εποχικότητα μεταξύ του τέλους του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, ανάλογα και με την ποικιλία τους.
Τα σύκα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν μια ποικιλία από πιθανά οφέλη για την υγεία. Μπορούν να προωθήσουν την υγιή πέψη, να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να συμβάλουν στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Επιπλέον έχουν πιθανή αντικαρκινική δράση και μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα, ειδικά σε άτομα με αλλεργική δερματίτιδα.
Πιο συγκεκριμένα:
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, καθώς μπορεί να αντισταθμίσει το νάτριο που καταναλώνουμε από τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το οποίο απαιτείται για την συντήρηση των υγειών οστών και σε συνδυασμό με το κάλιο βοηθούν στην καλή οστική πυκνότητα και προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας.
- Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες, η βενζαλδεϋδη, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ανθρώπινων καρκινωμάτων και οι κουμαρίνες, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του προστάτη.
- Περιέχουν πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη των προϋπαρχόντων καλών βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας τη διαδικασία της πέψης.
- Έχουν τις περισσότερες διαιτητικές ίνες από τα συνηθισμένα φρούτα με μια μερίδα σύκα να καλύπτει το 20% των ημερήσιων αναγκών. Οι διαλυτές διαιτητικές ίνες που περιέχονται στα σύκα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος, στη μείωση της χοληστερόλης και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.
- Αποτελούν καλή πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος και επομένως αποτελούν καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, εγκύους και θηλάζουσες.
Τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν είτε σαν φρούτο είτε αποξηραμένα είτε μπορείτε με αυτά να φτιάξετε σιρόπι, μαρμελάδες, κομπόστα ή γλυκό του κουταλιού. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ως σνακ ή μέσα σε γιαούρτι με τα δημητριακά σας, σε σαλάτες ή σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς.
Παρόλα αυτά, λόγω της υψηλής τους συγκέντρωσης σε οξαλικά οξέα άτομα που έχουν προβλήματα στα νεφρά ή στη χοληδόχο κύστη καλό είναι να περιορίζουν ή να αποφεύγουν την κατανάλωση σύκων, διότι τα οξαλικά οξέα σε υψηλές συγκεντρώσεις σχηματίζουν λίθους οξαλικού ασβεστίου.
Επίσης, άτομα που πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην κατανάλωση σύκων λόγω των σπόρων που περιέχουν.
Φαίδρα Γαλούνη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence