Οι δυσκολίες της καθημερινότητας (δουλειά, παιδιά, εξωτερικές υποχρεώσεις κ.λπ.), επηρεάζουν την ψυχολογία των ανθρώπων και κατά συνέπεια τις διατροφικές τους συνήθειες. Πολλοί πιάνουν τον εαυτό τους να τσιμπολογούν εξαιτίας δυσκολιών ή δίχως αιτία, χωρίς να μπορούν να αντισταθούν.
Οι καταλληλότεροι επιστήμονες για την καθοδήγηση τσιμπολογήματος είναι οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι, οι οποίοι με τις κατάλληλες στρατηγικές, μπορούν να βοηθήσουν τους διαιτώμενους να αντιμετωπίσουν τέτοια επεισόδια.
Κάποιες στρατηγικές αντιμετώπισης του τσιμπολογήματος είναι:
- Κατανάλωση πρωινού: Διακόπτοντας την πολύωρη αποχή από το φαγητό κατά τη διάρκεια της νύχτας, μειώνουμε τον αριθμό των τσιμπολογημάτων μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.
- Μικρά και συχνά γεύματα (3 βασικά γεύματα & 2 ενδιάμεσα σνακ): Αυτή η διατροφική οργάνωση βοηθά στην επάρκεια γλυκόζης στο αίμα και την φυσιολογική έκκριση ινσουλίνης, έτσι ώστε να μην εμφανίζονται επεισόδια υπογλυκαιμίας.
- Προγραμματισμός και προετοιμασία των γευμάτων από το σπίτι: Η πείνα δεν αποτελεί καλό σύμβουλο στην επιλογή γευμάτων εκτός σπιτιού.
- Επαρκής κατανάλωση υγρών: Η λήψη τους πρέπει να ξεκινά από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Έλεγχος εξωτερικών ερεθισμάτων που μπορεί να οδηγούν σε ασυναίσθητη κατανάλωση, όπως η κατανάλωση μπροστά σε οθόνη.
- Έλεγχος ψυχολογικής φόρτισης: Δεν απαντάμε με φαγητό, κάνουμε στον εαυτό μας την εξής ερώτηση: «Πόσο πεινάω αυτή τη στιγμή;»
- Αν χρειαστεί κάνουμε έξυπνες επιλογές, π.χ. στικς λαχανικών με κρέμα τυρί, ρυζογκοφρέτες με light τυρί, ασπράδια αυγών κ.λπ.
Δήμητρα Καραγιάννη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence