Το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά και η κατανάλωση ψαριών αποτελεί πλέον ένα βασικό μέρος των διατροφικών μας συνηθειών. Μία πολύ θρεπτική και οικονομική επιλογή ψαριού αποτελούν οι σαρδέλες, οι οποίες βρίσκονται σε αφθονία στη Μεσόγειο και παρόλο που τρέφονται μόνο με πλαγκτόν, δεν περιέχουν τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που έχουν άλλα λιπαρά ψάρια, με αποτέλεσμα να μπορούν να καταναλώνονται χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.
Οι σαρδέλες αποτελούν μία εξαιρετική πηγή:
- Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία σχετίζονται με την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης και της αρτηριακής πίεσης.
- Βιταμίνης Β-12, η οποία προστατεύει το νευρικό σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου.
- Βιταμίνης D, η οποία μαζί με τη Β-12 είναι απαραίτητες για την καλή υγεία των οστών.
- Ασβεστίου, ιδιαίτερα για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά ή χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή τους.
- Μετάλλων, όπως είναι ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και ο φώσφορος.
- Πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για υγιή οστά και μύες και βοηθά στη δημιουργία αντισωμάτων που διατηρούν ισχυρό το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι σαρδέλες όταν καταναλώνονται με το κόκαλο αποτελούν μία ακόμα πιο εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D.
Από την άλλη πλευρά οι σαρδέλες σε κονσέρβα, όπως και οι παστές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους. Αντίστοιχα, όσοι έχουν προβλήματα με τα νεφρά ή ουρική αρθρίτιδα πρέπει να τις αποφεύγουν, διότι αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
Ένα επιπλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της είναι ότι η σαρδέλα Καλλονής Λέσβου είναι το πρώτο θαλασσινό προϊόν ΠΟΠ.
Λήδα Σωτηροπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence