Tο ρόδι είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως σύμβολο καλοτυχίας, γονιμότητας και αφθονίας. Τα θρεπτικά του συστατικά είναι εντυπωσιακά. Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Κ, C, E, φυλλικού οξέος (Β9), B5 και B6, καλίου και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών.
Το ρόδι είναι ένα αρχαίο φρούτο που καλλιεργείται ιδιαίτερα στη δυτική Ασία καθώς και στην περιοχή της Μεσογείου ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «υπερτροφή». Από τα αρχαία χρόνια, η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία όπως αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, το ρόδι μπορεί να είναι προστατευτικός παράγοντας από πολλές ασθένειες. Ακολουθώντας την τάση της βιομηχανίας τροφίμων για αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά προϊόντα από φυσικές πηγές, το ρόδι έχει προστεθεί σε αυτή την κατηγορία ειδών διατροφής.
Το ρόδι είναι μια γνωστή πηγή πολύτιμων θρεπτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες, φλαβονόλες, ανθοκυανίνες, φαινολικά και οργανικά οξέα, ενώσεις με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.
Έρευνες δείχνουν ότι το ρόδι προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:
- Βοηθά στην προστασία από καρδιακές παθήσεις: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Μείωση της αρτηριακής πίεσης: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο ρόδι μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της υπέρτασης, η οποία μπορεί να διατηρήσει την καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
- Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η βιταμίνη C και οι ανθοκυανίνες στο ρόδι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να προστατεύσουν από ποικίλες ασθένειες, όπως ορισμένα είδη καρκίνου (προστάτη, νεφρών, τραχήλου της μήτρας) και διαβήτη τύπου 2.
- Βοηθούν στη στυτική δυσλειτουργία: Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού κάθε μέρα βοήθησε αρκετούς συμμετέχοντες στη βελτίωση της στύσης τους.
- Προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη: Η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. Επίσης, το ρόδι συνδέεται με την καταπολέμηση και άλλων τύπων καρκίνου, όπως του τραχήλου της μήτρας, του μαστού και των νεφρικών κυττάρων.
- Αντιοξειδωτικές ιδιότητες : Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο ρόδι και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των οξειδωτικών ριζών.
- Αντιγηραντικές ιδιότητες: Τα φαινολικά συστατικά του ροδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικά αντιοξειδωτικά για την υγεία του δέρματος αυξάνοντας την ελαστίνη των κυττάρων του.
- Συμβάλλει στη θεραπεία της οστεοπόρωσης: Μία ακόμα ξεχωριστή ιδιότητα του ροδιού είναι η διέγερση της οστεοβλαστικής διαφοροποίησης.
- Επιβράδυνση της εξέλιξης νευροεκφυλιστικών διαταραχών: Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει ότι η κατανάλωση του ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
- Ενισχύει την υγεία των δοντιών: Έχει αποδειχθεί ότι τα εκχυλίσματα της φλούδας του ροδιού είναι ικανά να αναστείλουν την ανάπτυξη τερηδονογόνων βακτηρίων, αποτρέποντας την οδοντική τερηδόνα. Επιπλέον μειώνει την οδοντική πλάκα.
- Ενισχύει τη μνήμη
- Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού
- Βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και των επιπέδων γλυκόζης
Δανάη Ίφου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence