Η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Aυτό είναι γνωστό, αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι τι μπορούμε να κάνουμε για αυτόν το στόχο ή γενικά για τη μείωση της χοληστερίνης μέσω της διατροφής μας.
Οι παρακάτω συμβουλές, πάντα ιδανικά σε συνδυασμό με την παρακολούθηση από έναν διατροφολόγο, θα βοηθήσουν στη δημιουργία καλύτερων συνηθειών-συνθηκών για τη μείωσή της.
- Αναγνώριση Λιπαρών Οξέων: Τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε πολύ στη διατροφή μας και αυτά που αυξάνουν την κακή χοληστερίνη (LDL). Αυτά υπάρχουν στα λιπαρά κρέατα και τυριά, καθώς και στο βούτυρο και το πλήρες γάλα, τη μαγιονέζα και τις κρέμες γάλακτος.
Συστήνεται η αντικατάστασή τους από ακόρεστα λιπαρά ή προϊόντα με μειωμένα λιπαρά (όπως το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι αντί για ζωικό βούτυρο), λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς. Όλα αυτά είναι πολύ καλές πηγές λιπαρών που βοηθούν στη μείωση της LDL. Πάντα να κοιτάμε τις ετικέτες τροφίμων που αναγράφουν επάνω τις περιεκτικότητες αναλυτικά, ώστε να γνωρίζουμε τι επιλέγουμε.
- Επιλογή τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες: Τόσο τα προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί-ρύζι-ζυμαρικά-δημητριακά βρώμης-όσπρια) όσο και τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επιλογές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Είναι σημαντικό στην υγιεινή διατροφή να υπάρχει πληθώρα από τα παραπάνω είδη, τόσο για τη διατήρηση των σωστών επιπέδων σε γλυκόζη και χοληστερίνη, όσο και για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
- Κατανάλωση λιπαρών ψαριών εβδομαδιαία: Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ακόρεστα λιπαρά και Ω3 που συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Τέτοια ψάρια είναι ο σολομός, η ρέγκα, οι σαρδέλες και η πέρκα.
- Συνειδητή διατροφή χωρίς ακρότητες: Η βελτίωση των συνηθειών είναι μια συνεχής προσπάθεια για καλύτερες επιλογές και εναλλακτικές με στόχο την καλύτερη υγεία μας. Δεν είναι αγώνας δρόμου, ούτε πρέπει να το βλέπουμε με τελειομανία.
Θα υπάρξουν στιγμές που θα επιθυμήσουμε ένα γλυκό ή θα κάνουμε μια παρασπονδία. Εάν αυτό γίνεται συχνά, καλό θα ήταν να επιλέξουμε γλυκά ή φαγητά σπιτικά με πιο αγνά υλικά από αυτά του εμπορίου (π.χ. σπιτικές μπάρες ή λίγη μαύρη σοκολάτα με αμύγδαλα, τσιπς καρότου ή αραβικής). Πάντα να κοιτάτε τις ετικέτες στα τρόφιμα του εμπορίου, διότι σίγουρα θα βρείτε «καλύτερες» επιλογές ακόμα και για πιο «επικίνδυνα» τρόφιμα στην αγορά, ώστε να μην παρασυρθείτε και να προσέξετε λίγο παραπάνω σε στιγμές αδυναμίας.
Κωνσταντίνος Πολυχρόνου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence