Πολλές φορές έχουμε ακούσει πως το πρωινό δεν μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους για πάνω από 1 με 2 ώρες και χρειαζόμαστε πολύ κοντά άλλο ένα σνακ. Ένας βασικός λόγος που το πρώτο γεύμα της ημέρας ίσως προκαλεί αυτή την ανάγκη για άλλο ένα γεύμα είναι το γλυκαιμικό του φορτίο.
Ένα πρωινό γεύμα που αποτελείται από τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη συνήθως προκαλεί γρήγορη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να πεινάμε και πιο γρήγορα. Ένα τέτοιου είδους πρωινό απαρτίζεται από υδατάνθρακες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες, π.χ. φρυγανιές λευκές με μέλι και χυμό φρούτων.
Ωστόσο, ένα πρωινό γεύμα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου έχει ως επακόλουθο την πιο αργή κένωση του στομάχου, την πιο αργή απορρόφηση των υδατανθράκων από το έντερο και τελικά μεγαλύτερο κορεσμό. Ένα τέτοιο πρωινό μπορεί να αποτελείται από λιγότερους υδατάνθρακες αλλά πλούσιους σε διαιτητικές ίνες, π.χ. ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης και ολόκληρο φρούτο (με τη φλούδα), όπως επίσης και κάποια πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως αυγό, και καλό λίπος, π.χ. αβοκάντο.
Άννα Βησσαρίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLFE Fitness Excellence