Η νηστεία της Σαρακοστής είναι από τις πιο γνωστές, μαζί με τη νηστεία των Χριστουγέννων, και πολλοί άνθρωποι την ακολουθούν κάθε χρόνο. Είτε νηστεύουμε όλη τη Σαρακοστή είτε μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι απαραίτητο να καλύπτονται οι πρωτεϊνικές μας ανάγκες, καθώς η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό μακροσυστατικό στοιχείο της διατροφής μας.
Αποτελεί δομή των κυττάρων, των συνδετικών ιστών, των μυών και του δέρματος. Η πρόσληψή της διατηρεί και αναπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες, που βρίσκονται στον οργανισμό μας, και έχουν φθαρεί και συμβάλει στην άμυνα του οργανισμού.
Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας βρίσκουμε στα κρέατα (χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι), τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Όπως γνωρίζουμε όλοι, τα τρόφιμα αυτά είναι αρτύσιμα, γι’ αυτό αναζητούμε την πρωτεΐνη στα νηστίσιμα.
Πηγές πρωτεΐνης σε περιόδους νηστείας αποτελούν τα:
- Θαλασσινά και οστρακοειδή όπως γαρίδες, χταπόδι, θράψαλα κ.λπ.
- Όσπρια όπως φακές, ρεβίθια, φασόλια
- Σόγια και τα προϊόντα της όπως γάλα, τόφου
- Μανιτάρια
- Ξηροί καρποί και τα βούτυρα τους όπως φυστίκια – φυστικοβούτυρο
- Βρόμη και πλιγούρι
Καλό Πάσχα!
Δήμητρα Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence