Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βρίσκονται στα τρόφιμα, μπορούν όμως να παραχθούν και στο ανθρώπινο σώμα. Βασικός τους σκοπός είναι να προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από χημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.
Βασικά χαρακτηριστικά των ελευθέρων ριζών είναι τα εξής:
- Καταστρέφουν τα κύτταρα και το γενετικό υλικό των ανθρώπων, όταν βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
- Η συσσώρευσή τους οδηγεί σε οξειδωτικό στρες.
- Η χρόνια και υπερβολική έκθεση σε οξειδωτικό στρες οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικές πηγές αντιοξειδωτικών στοιχείων για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ποια ξεχωρίζουν;
- Τα blueberries (μπλε μύρτιλα)
Έχουν την υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών απ’ όλα τα φρούτα.
Καθυστερούν τη γήρανση του εγκεφάλου που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου.
Μειώνουν τα επίπεδα της LDL και την αρτηριακή πίεση άρα και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.
- Οι φράουλες
Περιέχουν ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στη μείωση των τιμών της LDL και στην αύξηση των τιμών της HDL με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις.
- Τα goji berries
Περιέχουν πολυσακχαρίτες Lycium barbarum, αντιοξειδωτικό που βοηθάει στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Επίσης βοηθάει στην καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος.
Αυξάνουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα.
- Τα σμέουρα (raspberries)
Περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, σκοτώνουν το 90% των καρκινικών κυττάρων του στομάχου, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Περιέχουν ανθοκυανίνες που μειώνουν τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
- Οι αγκινάρες
Είναι πλούσιες σε χλωρογενικό οξύ το οποίο έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου για ορισμένους καρκίνους, για διαβήτη τύπου 2 και για καρδιακές παθήσεις.
Έχουν αντιοξειδωτικό περιεχόμενο το οποίο αυξάνεται 8 φορές κατά το βρασμό και 15 φορές κατά το ψήσιμο στον ατμό.
- Το kale (λαχανίδα)
Οι κόκκινες ποικιλίες του έχουν σχεδόν διπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών από εκείνες σε πράσινο χρώμα.
- Το κόκκινο λάχανο
Περιέχει ανθοκυανίνες που μειώνουν τις φλεγμονές, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και μειώνουν τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και φροντίζει την υγεία του δέρματος.
- Το παντζάρι
Περιέχει βετανίνες, οι οποίες έχει φανεί ότι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και στο πεπτικό σύστημα.
- Το σπανάκι
Είναι εξαιρετική πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, οι οποίες βοηθούν στην προστασία των ματιών από το υπεριώδες, και όχι μόνο, φως.
Λήδα Σωτηροπούλου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence