Το ακούμε παντού. Το ακούμε συχνά.
Η διαλειμματική νηστεία είναι μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος, που υπόσχεται απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σχεδόν όλοι έχουν κάποιο γνωστό ο οποίος την εφάρμοσε και να έμεινε «μισός».
Είναι όμως, τόσο αξιόπιστη μέθοδος, όσο ακούγεται; Πάμε να δούμε μερικά υπέρ και κατά.
Τα υπέρ της διαλειμματικής νηστείας
- Γρήγορη απώλεια βάρους: Πράγματι, με το να περιορίζει κανείς τη θερμιδική του πρόσληψη σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο σίτισης, ίσως επιφέρει απώλεια κιλών. Φυσικά, αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι καταλήγει να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από ότι πριν και όχι στο γεγονός ότι έμεινε πιο πολλές ώρες νηστικός.
- Ταιριάζει σε ορισμένους ανθρώπους: Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του καθημερινότητα και ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι πολλά σχήματα ισορροπημένης διατροφής ταιριάζουν ανάλογα την περίπτωση. Πιθανώς, για παράδειγμα, η μέθοδος σίτισης αυτή να ταιριάζει σε κάποιον που η εργασία του τον αναγκάζει να απέχει από το φαγητό αρκετές ώρες. Φυσικά, με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου θα εξασφαλίσει ότι ακολουθεί τη διαλειμματική νηστεία με υγιή και σωστό τρόπο.
- Έχει αρκετά οφέλη: Από έρευνες έχουν προκύψει ορισμένα οφέλη που πιθανώς έχει η νηστεία αυτή, όπως είναι η απώλεια λίπους, η λειτουργία της καρδιάς, ή ορμονική ισορροπία (άνοδος αυξητικής ορμόνης), η θετική επίδραση στους βιοχημικούς δείκτες όπως τη χοληστερίνη και η μείωση των φλεγμονών. Φυσικά, αυτά επιτυγχάνονται και με τη σωστή ισορροπημένη διατροφή.
Τα κατά της διαλειμματικής νηστείας
- Βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους: Τις περισσότερες φορές οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, έχουν το μειονέκτημα ότι η απώλεια αυτή επανέρχεται γρήγορα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί πιθανώς ο τρόπος με τον οποίο έγινε το χάσιμο των κιλών ήταν πολύ άτσαλος και ακραίος, είτε γιατί ο ενδιαφερόμενος δεν έμαθε ποτέ πραγματικά το πως να τρέφεται σωστά και πως να συμπεριφέρεται προς το φαγητό.
- Δεν ταιριάζει σε πολλούς ανθρώπους: Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε να ακούμε τη πείνα μας και το σώμα μας γενικότερα. Να μη προσπαθούμε να το υποτάξουμε σε ένα καθορισμένο από το μυαλό ωράριο μέσα στο οποίο «επιτρέπεται» να φάμε.
- Ομάδες ανθρώπων όπως οι διαβητικοί, οι εγκυμονούσες, άτομα με διατροφικές διαταραχές, με πίεση ή ελλειποβαρή άτομα καλό θα ήταν να αποφύγουν τη διαλειμματική νηστεία.
- Λόγω της πολύωρης νηστείας είναι πιθανό να προκύψουν ημικρανίες, πονοκέφαλοι, αδυναμία και ατονία και φυσικά μεγάλη πείνα. Το τελευταίο ειδικά μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού και τελικά, στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Επίσης, ο διαιτώμενος δεν θα μάθει να τρέφεται σωστά και με επάρκεια και πιθανώς να μην βρεθεί ποτέ ισορροπία.
Τι είναι τελικά η διαλειμματική νηστεία;
Εν κατακλείδι, η διαλειμματική νηστεία είναι απλά ένα μοτίβο σίτισης και κατανομής των ωραρίων των γευμάτων, όχι μια δίαιτα. Είναι πιθανό να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, είναι πιθανό όμως να μην έχει κανένα απολύτως ή και να καταλήξει να έχει αρνητικά αποτελέσματα.
Σημασία έχει να βρούμε τι μας ταιριάζει και με τη σωστή καθοδήγηση ενός ειδικευμένου διατροφολόγου, να μάθουμε να ακούμε το σώμα μας και να τρεφόμαστε σωστά, θρεπτικά και αρκετά, για μια καλή ισορροπία υγείας-βάρους-λίπους και ζωής.
Κωνσταντίνος Πολυχρόνου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Fitness Excellence