Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τον τρόπο που επηρεάζει τη διατροφική μας συμπεριφορά και το μεταβολισμό μας. Ωστόσο η σχέση μεταξύ άγχους και βάρους είναι πολύπλοκη και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ας δούμε παρακάτω κάποιους παράγοντες που μπορεί να μας επηρεάσουν:
Αυξημένη κορτιζόλη
Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται κατά τη διάρκεια του άγχους και συνδέεται με το σπλαχνικό λίπος στο σώμα. Αυτή με τη σειρά της βοηθάει στο να παραχθεί αυξημένη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει την αποθήκευση λίπους στο σώμα και η υπερβολική έκκρισή της μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Κατ’ επέκταση προκαλείται μείωση του ζαχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να πεινάμε περισσότερο. Η πείνα αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση τροφής, ειδικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη, καθώς αυτά τα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν προσωρινά τα συμπτώματα του άγχους. Αυτή η συμπεριφορά οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, εάν η κατανάλωση υπερβαίνει την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουμε μέσω της δραστηριότητας και του μεταβολισμού μας.
Η διάγνωση του ΣΕΕ, γίνεται μόνο από τον γαστρεντερολόγο σας αφού ληφθεί πλήρες και σωστό ιστορικό και αποκλειστούν άλλα σοβαρά νοσήματα με παρόμοια συμπτώματα.
Φαγητό λόγω στρες
Έχει παρατηρηθεί πως όταν ένας άνθρωπος είναι αγχωμένος ή σε κάποια στρεσογόνα κατάσταση, είναι πιο πιθανό να δει το φαγητό σαν ένα συναισθηματικό στήριγμα. Τρώγοντας περισσότερο λιπαρό και «γρήγορο φαγητό», παράγεται στον εγκέφαλο σεροτονίνη, η λεγόμενη ορμόνη της «χαράς». Εν ολίγοις, με αυτό το μηχανισμό, το σώμα μπορεί να ανταπεξέλθει προσωρινά σε μια αγχώδης κατάσταση.
Ελλιπής φυσική δραστηριότητα
ΤΌταν είμαστε αγχωμένοι, το πιο πιθανό είναι να μη γυμναζόμαστε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερη μυϊκή μάζα στο σώμα μας, χαμηλότερο μεταβολισμό και χαμηλότερες καύσεις με μεγαλύτερο θερμιδικό πλεόνασμα. Ο οργανισμός μας σε τέτοιες καταστάσεις έχει την τάση να αποθηκεύει περισσότερο λίπος στις αποθήκες ενέργειάς του.
Μειωμένος ή μη καλός ύπνος
Ο ύπνος συνδέεται με το μεταβολισμό μας άμεσα. Όταν κοιμόμαστε λιγότερες ώρες, παράγει περισσότερη γκρελίνη – μια ορμόνη η οποία αυξάνει το αίσθημα της πείνας – και λιγότερη λεπτίνη που μειώνει το αίσθημα της πείνας, αντίστοιχα. Οπότε, την επόμενη ημέρα, επειδή το σώμα δεν έχει πάρει την απαραίτητη ξεκούραση που χρειάζεται, συν τη διαταραχή των ορμονών που προαναφέραμε, νιώθουμε να πεινάμε περισσότερο.
Τρέχουμε να προλάβουμε υποχρεώσεις
Όταν είμαστε αγχωμένοι συνήθως τρέχουμε να προλάβουμε όλες τις υποχρεώσεις που ενδεχομένως έχουμε ή έχουν προκύψει, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να καταφύγουμε σε πρόχειρο ή γρήγορο φαγητό απ’ έξω. Είναι αναμενόμενο λοιπόν πως οι επιλογές μας θα πλεονάζουν π.χ. σε αλάτι, λιπαρά ίσως και ζάχαρη. Αυτό οδηγεί σε παραπάνω κατακράτηση υγρών και αποθήκευση λίπους στον οργανισμό μας.
Επιπλέον, άλλοι μικροί αλλά σημαντικοί λόγοι είναι πως σε μια στρεσογόνα κατάσταση αντανακλαστικά τρώμε πιο γρήγορα, πιο λαίμαργα και όχι συνειδητά. Άρα καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα, αμελώντας παράλληλα να πίνουμε νερό , το οποίο κι αυτό με τη σειρά του επηρεάζει το μεταβολισμό.
Συνεπώς, το άγχος μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος μας μέσω της διατροφικής συμπεριφοράς και της αλλαγής των επιπέδων ορμονών που ελέγχουν το μεταβολισμό μας.
Ελευθερία Μπάμπου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence