Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας. Φτιαγμένη από τους σπόρους του κακάου, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη. Οι μελέτες δείχνουν, ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας και να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Οι λάτρεις της σοκολάτας χαίρονται όταν μιλάνε για τα οφέλη των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στη σοκολάτα, αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δε δημιουργούνται όλες οι σοκολάτες με τον ίδιο τρόπο.
Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι:
- Δίνει πολλά θρεπτικά συστατικά
Η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων διαλυτών ινών, σιδήρου, μαγνησίου, χαλκού, μαγγανίου και καλίου. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα μόνο και πολυακόρεστων λιπαρών (καλά λίπη), τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Έχει επίσης άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Περιέχει επίσης διεγερτικά όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, αλλά είναι απίθανο να σας κρατήσει ξύπνιους το βράδυ, καθώς η ποσότητα της καφεΐνης είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με του καφέ.
- Βελτιώνει τη ροή του αίματος
Οι φλαβανόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την επένδυση των αρτηριών, για να παράγει μονοξείδιο του αζώτου (NO). Μία από τις λειτουργίες του ΝΟ είναι να στείλει σήμα στις αρτηρίες για να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και κατά συνέπεια μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Πολλές ελεγχόμενες μελέτες δείχνουν ότι το κακάο και η μαύρη σοκολάτα, μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αν και αυτή η επίδραση είναι συνήθως ήπια.
- Μειώνει τους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις
Οι ενώσεις στη μαύρη σοκολάτα φαίνεται να είναι εξαιρετικά προστατευτικέ,ς έναντι της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα πρέπει να προκαλέσει πολύ λιγότερη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Στην πραγματικότητα, αρκετές μακροπρόθεσμες μελέτες παρατήρησης δείχνουν μια αρκετά δραστική βελτίωση. Φυσικά, αυτές οι μελέτες είναι παρατήρησης, και συνεπώς δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ήταν η σοκολάτα που μείωσε τον κίνδυνο. Ωστόσο, δεδομένου ότι η βιολογική διαδικασία είναι γνωστή (χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και οξειδωμένη LDL), είναι πιθανό ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
- Αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL και προστατεύει την LDL από την οξείδωση
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει αρκετούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Αυξάνει επίσης την HDL και μειώνει τη συνολική LDL σε εκείνους που έχουν υψηλή χοληστερόλη. Οξειδωμένη LDL σημαίνει ότι η LDL (“κακή” χοληστερόλη) έχει αντιδράσει με τις ελεύθερες ρίζες. Το κακάο περιέχει μια αφθονία ισχυρών αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν τις λιποπρωτεΐνες από την οξειδωτική βλάβη. Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας άλλος κοινός παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες, όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης.
- Προάγει την απώλεια βάρους
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πολύ πιο πλήρης από τη σοκολάτα γάλατος και προσφέρει περισσότερη αίσθηση κορεσμού. Δηλαδή, η μαύρη σοκολάτα μειώνει την επιθυμία για γλυκά, αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα. Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η μυρωδιά της μαύρης σοκολάτας μειώνει την όρεξη και βελτιώνει τον κορεσμό.
- Προλαμβάνει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2
Έρευνες έδειξαν ότι η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την ισορροπία γλυκόζης, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τους δείκτες φλεγμονής – όλα τα συμπτώματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του διαβήτη. Σε μια συγκεκριμένη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα οφέλη αυτά συνέβησαν μόνο όταν οι συμμετέχοντες έφαγαν μαύρη σοκολάτα, ενώ όσοι κατανάλωναν λευκή σοκολάτα δεν έλαβαν τα οφέλη. Είναι αξιοσημείωτο ότι μια μελέτη στην Ιαπωνία διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειώθηκε κατά 35% στους άνδρες που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτας μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο, έναντι εκείνων που ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν έφαγαν σοκολάτα.
- Βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου
Μια μελέτη σε υγιείς εθελοντές έδειξε ότι η κατανάλωση κακάου υψηλής φλαβανολίνης για πέντε ημέρες, βελτίωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Το κακάο μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους με ψυχική δυσλειτουργία, αλλά και να βελτιώσει τη λεκτική ευχέρεια και διάφορους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.
Επιπλέον, το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, που πιθανόν είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βελτιώνεται η λειτουργία του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα.
Ίφου Δανάη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Fitness Excellence
ΠΗΓΗ: https://www.mynutriplan.gr/mauri_sokolata.html