Αν σας ρωτούσαν τα χρώματα των κρασιών λογικά θα απαντούσατε λευκό, κόκκινο και ροζέ. Κι όμως, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, μπορούμε να γευθούμε πορτοκαλί, μπλε αλλά και πράσινα κρασιά.
Πορτοκαλί: Μην μπερδευτείτε, δεν πρόκειται για κρασί από πορτοκάλια αλλά παρασκευάζεται ως επί το πλείστoν από λευκά σταφύλια (σπανιότερά από ερυθρά), τα οποία πολτοποιούνται και φυλάσσονται σε πήλινα δοχεία ή ξύλινα βαρέλια. Η δημοτικότητά τους συνεχώς ανεβαίνει και σιγά σιγά κάνουν την εμφάνισή τους και στον ελληνικό αμπελώνα. Τα περισσότερα πάντως προέρχονται σήμερα από τη βορειοανατολική Ιταλία. Οι ειδικοί προτείνουν τα orange wines να καταναλώνονται δροσερά, όπως τα λευκά. Οι τιμές είναι προσιτές και κοστίζουν περίπου όσο ένα καλό μπουκάλι κόκκινο ή λευκό.
Μπλε: Η παραγωγή του κρασιού αυτού γίνεται με σταφύλια από περιοχές κοντά στη Μαδρίτη. Το Gik, όπως ονομάζεται, το οποίο κατατάσσεται στην κατηγορία των δροσερών, γλυκών λευκών κρασιών, είναι κατασκευασμένο από ένα μείγμα λευκών και κόκκινων σταφυλιών και ο μπλε χρωματισμός του είναι απόλυτα φυσικός. Το ζαφειρένιο χρώμα του οφείλεται σε μια ουσία φυτικής προέλευσης, την ανθοκυανίνη, που προέρχεται από τον φλοιό των κόκκινων σταφυλιών. Με τι θα μπορούσε να συνοδευτεί; Με όλα είναι η σωστή απάντηση.
Πράσινο: Παράγεται από την ένωση βιολογικής κάνναβης και εκλεκτών σταφυλιών. Πρόκειται για ένα και μοναδικό στον κόσμο, παράγεται στην Καλιφόρνια και φαίνεται πως παίρνει το χρώμα του από την αλληλεπίδραση με την ινδική Κάνναβη. Όσοι το έχουν δοκιμάσει κάνουν λόγο για ένα έντονο κρασί, που μπορεί να μοιάζει ιδιαίτερο στην αρχή, ωστόσο προκαλεί ευεξία άμεσα, ενώ προσφέρει έναν γαλήνιο και υπέροχο ύπνο. Αν ποτέ ταξιδέψετε στην Καλιφόρνια, ίσως να μπορέσετε να δοκιμάσετε το πράσινο κρασί, αν και η τιμή του είναι αρκετά τσιμπημένη.
Μη διστάσετε, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα είστε οι οικοδεσπότες, να προσφέρετε ένα διαφορετικό κρασί από τα συνηθισμένα. Σίγουρα θα εντυπωσιάσετε!
Άννα Καλύβα
Υπεύθυνη Διαιτολόγος -Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence