Τα σταφύλια αποτελούν ένα από τα φρούτα που σηματοδοτούν το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του φθινοπώρου. Κάθε ποικιλία έχει πολλαπλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας, με πλήθος βιταμινών. Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά τι προσφέρει στον οργανισμό μας η κατανάλωσή τους και ποιο είδος είναι το πολυτιμότερο.
Σύμφωνα με μελέτες, τα πιο σκούρα είναι τα πιο πολύτιμα. Αυτό συμβαίνει λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ρεσβερατρόλη, η οποία είναι μία αντιοξειδωτική πολυφαινόλη. Η ρεσβερατρόλη εμφανίζει αντι-φλεγμονώδεις, αντι-οξειδωτικές και αντι-οιστρογονικές ιδιότητες και μπορεί να ενεργοποιεί ένζυμα του ήπατος, τα οποία αποβάλλουν από το σώμα τις ανεπιθύμητες χημικές ουσίες.
Η ρεσβερατρόλη επίσης, παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων και έχει ποικίλες ιδιότητες που προάγουν τη μακροζωία.
Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τους, τόσο περισσότερα φυτικά θρεπτικά συστατικά συνήθως περιέχουν.
Το υψηλότερο περιεχόμενο φλαβονοειδών των κόκκινων σταφυλιών είναι που τα καθιστά πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά, από τα λευκά σταφύλια. Ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται κερσετίνη, μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση των κυττάρων, που απελευθερώνουν ισταμίνη στο σώμα. Λόγω των αντιισταμινικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το εκχύλισμα κερσετίνης χρησιμοποιείται για τη αντιμετώπιση αλλεργιών και, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να προστατεύσει από την οστεοπόρωση, ορισμένες μορφές καρκίνου, πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα κόκκινα σταφύλια βοηθούν στην πρόσληψη της πρόωρης γήρανσης χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Η ρεσβερατρόλη στα κόκκινα σταφύλια μπορεί επίσης να μειώσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Βέβαια σε αυτό θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη.
Τέλος, αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι τόσο τα λευκά όσο και τα κόκκινα σταφύλια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Δανάη Ίφου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence