Μπορούμε να πούμε πως ο καιρός σιγά – σιγά αρχίζει και θυμίζει χειμώνα και τα ζεστά ροφήματα επιστρέφουν, όπως μαζί τους επιστρέφει και η επιθυμία για κάποιο σνακ που να μπορεί να τα συνοδεύσει. Ιδανική, vegan και εξαιρετικά θρεπτική είναι η επιλογή ενός σπιτικού κέικ με χουρμάδες!
Υλικά που θα χρειαστούμε:
- Στρογγυλή ψηλή φόρμα κέικ 18cm ή χαμηλή 22cm
- 1 κούπα χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (200 γρ.)
- 1/2 κούπα καρύδια
- 1 κούπα γάλα αμυγδάλου
- 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
- 1 1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3/4 κούπα καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κούπα νερό
- 1 κουταλιά της σούπας σταγόνες κουβερτούρας
Εκτέλεση:
- Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και τα καρύδια.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα. Μόλις αρχίσει να αχνίζει, αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε τον στιγμιαίο καφέ και τους χουρμάδες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μουλιάσουν οι χουρμάδες για 20-30 λεπτά.
- Στο ενδιάμεσο, κοσκινίζουμε σε ένα βαθύ μπολ τα αλεύρια μαζί με το baking powder, τη σόδα και το αλάτι.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και τις σταγόνες κουβερτούρας, με δυο κουταλιές από το μείγμα με τα αλεύρια. Το κάνουμε αυτό ώστε να μην “καθίσουν” στον πάτο του κέικ κατά την διάρκεια του ψησίματος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα.
- Στο μπολ με τα αλεύρια προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το νερό και το γάλα με τους χουρμάδες. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια με τις σταγόνες κουβερτούρας και αναμειγνύουμε ελαφρά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα. Ελέγχουμε τοποθετώντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει καθαρή ή με ελάχιστα ψίχουλα, τότε είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
Γιατί αποτελεί θρεπτική επιλογή;
Χουρμάδες
Οι χουρμάδες αποτελούν ένα τρόφιμο – συστατικό με πλούσια θρεπτική αξία. Η προσθήκη τους στο κέικ, μας προσφέρει ένα μέρος των φυτικών ινών καλίου και ασβεστίου που χρειαζόμαστε. Επιπλέον, έχουν αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.
Καρύδια
Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση, όπως η μελατονίνη, το ελαγικό οξύ, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες. Όλα αυτά δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου, της γήρανσης, της εμφάνισης φλεγμονών και ψυχιατρικών διαταραχών.
Γάλα Αμυγδάλου
Το γάλα αμυγδάλου – αντί για τη χρήση ζωικού – καθιστά τη συνταγή αυτή κατάλληλη τόσο για την περίοδο της νηστείας, όσο και για μια χορτοφαγική διατροφή. Επίσης, συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς, αφού περιέχει περισσότερα «καλά» (μονοακόρεστα) αντί για «κακά» (κορεσμένα) λιπαρά.
Μαριάννα Μοσχοβίδου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence