Το κεφίρ αποτελεί ένα προϊόν ζύμωσης. Πρόκειται για γάλα (αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο) που με την προσθήκη κόκκων κεφίρ (αποικίες βακτηριών φιλικών προς τον οργανισμό μας) παράγεται γαλακτικό οξύ, ως προϊόν από τη ζύμωση -τη χώνεψη- των σακχάρων του γάλακτος, δηλαδή της λακτόζης.
Λόγω του τρόπου παρασκευής του, το κεφίρ αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο για να λάβετε προβιοτικά (πάνω από 60 στελέχη βακτηριών και ζυμών), τα οποία εκτός από τη συνεισφορά τους στην υγεία της μικροχλωρίδας του εντέρου, έχουν ευεργετικό ρόλο μακροπρόθεσμα και στην υγεία (όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα έλκη που προκαλούνται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, στην προστασία από την οστεοπόρωση, κ.ά) και στη διαχείριση του βάρους.
Το κεφίρ επίσης είναι μια καλή επιλογή που αξίζει να δοκιμάσουν και όσοι έχουν μερική δυσανεξία στη λακτόζη. Δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος της λακτόζης μεταβολίζεται από τις ζύμες, η περιεκτικότητα της είναι μικρότερη σε σχέση με το γάλα. Επομένως, άτομα τα όποια δεν έχουν βαριά συμπτώματα δυσανεξίας, μπορούν να δοκιμάσουν την ανεκτικότητά τους και να επωφεληθούν από τις ιδιότητές του.
Επιπλέον το κεφίρ είναι μια πρακτική και εύκολη επιλογή για ένα πολύ καλό δεκατιανό. Η μεταφορά του είναι εύκολη, μπορούμε να το βρούμε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ, είναι φθηνό και αποτελείται από μια ιδανική αναλογία πρωτεϊνών και υδατανθράκων, που μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους για ώρες.
Γιάννης Πόμμερ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence