Η κανέλα, το αγαπημένο μπαχαρικό που χαρίζει μοναδικό άρωμα και γεύση σε αλμυρές και γλυκιές συνταγές, ωφελεί πολλαπλώς και την υγεία. Περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Τελευταία, έχουν αρχίσει να γίνονται πολλές έρευνες γύρω από την επίδραση της κανέλας στο πεπτικό σύστημα, τον διαβήτη, αλλά και πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Alzheimer και το Parkinson.
Τα οφέλη της κανέλας είναι:
Αντιοξειδωτική δράση
Η κανέλα καταπολεμά τη ζημιά που κάνουν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Είναι πραγματικά τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται και ως φυσικό «συντηρητικό»!
Καταπολεμά τις φλεγμονές
Η δράση της κανέλας απέναντι στις μολύνσεις του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τις καταπολεμά και επιδιορθώνει τον ιστό.
Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας
Η καρδιοπάθεια, η πιο γνωστή και θανατηφόρος ασθένεια, φαίνεται πως έχει βρει το «δάσκαλό» της στην κανέλα. Πρόσφατα, μια μεγάλη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως μόλις 12 mg. την ημέρα, μπορεί να έχουν τα παραπάνω αποτελέσματα στον οργανισμό. Στην έρευνα αυτή μάλιστα, αυξήθηκε και η λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη (HDL).
Βοηθά όσους έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη
Η ινσουλίνη είναι μία από τις βασικές ορμόνες που ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας και μας δίνει ενέργεια. Επίσης, μεταφέρει το σάκχαρο μέσα από τα αγγεία στα κύτταρα. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η κανέλα μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη επιτρέποντας στην ορμόνη να κάνει τη δουλειά της και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου.
Μειώνει το σάκχαρο και έχει αντιδιαβητική δράση
Γνωστή είναι η κανέλα και για τη δράση της στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Μειώνει τη γλυκόζη μετά από κάθε γεύμα, σε συνδυασμό με ένζυμα που βοηθούν στη χώνεψη, τα οποία μειώνουν τη διάσπαση των υδατανθράκων.
Ενδεχομένως προστατεύει από τον καρκίνο
Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στον οργανισμό και η κανέλα φαίνεται πως μπορεί να τη «φρενάρει» . Φρενάρει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και των αιμοφόρων αγγείων στους όγκους, προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων αυτών.
Έχει αντιβακτηριδιακή δράση
Η κινναμαλδεΰδη, το βασικότερο συστατικό της κανέλας μπορεί να καταπολεμήσει διάφορα είδη μολύνσεων. Το έλαιο κανέλας μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως η σαλμονέλα, ενώ έχει αποδειχθεί πως φροντίζει και την στοματική υγιεινή.
Δανάη Ίφου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence
ΠΗΓΗ: https://www.itrofi.gr/fytika/mpaxarika/article/663/kanela-9-logoi-gia-na-tin-protimisete