Αυτή είναι μια ερώτηση, την οποία ένας διατροφολόγος καλείται να απαντήσει αρκετά συχνά. Ωστόσο, η απάντηση μόνο απλή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ίσως θα λέγαμε για απάντηση και αυτό όχι με απόλυτη σιγουριά. Εκείνο που γνωρίζουμε, είναι πως υπάρχουν τρόφιμα που ενδέχεται να ενισχύσουν τις μεταβολικές οδούς , οδηγώντας μας σε πιο αποτελεσματική καύση λίπους. Όλα αυτά πάντα σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και περιορισμό θερμίδων καθοδηγούμενο από διαιτολόγο-διατροφολόγο.
Ποια είναι όμως αυτά τα τρόφιμα;
- Καφές: Ο καφές φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ενεργειακή δαπάνη και επιδρά θετικά στην καύση λίπους. Εάν ,λοιπόν είστε φαν του καφέ, απολαύστε τον (κατά προτίμηση χωρίς την χρήση γλυκαντικών μέσων) μέσα στην ημέρα σας χωρίς να ξεφεύγετε από την γενική σύσταση 2-3 φλ/ημέρα.
- Τσάι: Τα νέα είναι καλά για όσους δεν πίνουν καφέ! Το πράσινο τσάι φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην αύξηση του μεταβολισμού και αυτό οφείλεται στις κατεχίνες που περιέχει. Μπορείτε να καταναλώνετε, λοιπόν, 2-3 τσαγάκια την ημέρα και να ενισχύσετε την καύση του λίπους!
- Πρωτεΐνη: Εδώ, φαντάζομαι πως δεν πέφτετε από τα σύννεφα! Η κατανάλωση άπαχης ζωικής πρωτεΐνης έχει θετική επίδραση στην αύξηση του μεταβολισμού καθώς η ενέργεια που δαπανά το σώμα για να την επεξεργαστεί είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτήν που χρειάζεται για να επεξεργαστεί ίδια γραμμάρια τροφής προερχόμενη από υδατάνθρακες ή λίπος. Καλές επιλογές τροφίμων από αυτή την κατηγορία είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αυγά, το κρέας χωρίς λίπος, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά.
- Ω3 λιπαρά οξέα: Τα λιπαρά οξέα φαίνεται να έχουν θετικότερη επίδραση στον μεταβολισμό των λιπών έναντι των υπόλοιπων λιπαρών. Καλές πήγες τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά οξέα είναι οι ξηροί καρποί (φυστίκια, αμύγδαλα, καρύδια), τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός, μπαρμπούνι, γαύρος και τόνος) και ο λιναρόσπορος. Τέλος, αρκετή ποσότητα έχουν και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, λαχανίδα (kale) , μπρόκολο, μαρούλι, ρόκα κτλ
- Μπαχαρικά: Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφοροι μύθοι σχετικά με «μαγικές» ρίζες και τα μπαχάρια που καίνε λίπος. Η αλήθεια δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Γίνονται έρευνες γύρω από κάποια φυτά που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στην μαγειρική αλλά δεν υπάρχει ακόμα κάποιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Φυσικά, δεν έχουμε να χάσουμε κάτι, αν τα εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας καθώς προσδίδουν άρωμα και γεύση στα φαγητά μας. Τα τρόφιμα που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι το ginger (ελληνιστί πιπερόριζα), το κρεμμύδι και το σκόρδο, ο κουρκουμάς, το πιπέρι καγιέν, η κανέλα, ο ανανάς, το grapefruit, τα μούρα και το κρασί.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως το κλειδί για απώλεια λίπους είναι η ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με την σωματική δραστηριότητα. Μπορείτε να επισκεφθείτε το https://alterlife.gr/mind-the-food/ και να λάβετε μία διατροφή προσαρμοσμένη στις δικές σας ανάγκες και τους στόχους σας.
Βασιλένα Λένη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence