Όσο μεγαλώνουμε, πραγματοποιούνται αλλαγές στον οργανισμό μας και επηρεάζεται με διάφορους τρόπους η πρόσληψη τροφής.
- Αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση
Η γεύση και η όσφρηση μειώνονται με την ηλικία. Περίπου 1 στα 4 άτομα παρουσιάζει μειωμένη ικανότητα να αντιληφθεί μία ή περισσότερες από τις βασικές γεύσεις (γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό) σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Χρήσιμες συμβουλές:
- Χρησιμοποιείτε μυρωδικά, μπαχαρικά, κρεμμύδι, σκόρδο, χυμό ντομάτας και λεμονιού, τα οποία προσδίδουν επιπλέον γεύση στα φαγητά.
- Τρώτε αργά, ώστε να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τις γεύσεις και τα αρώματα των τροφίμων.
- Αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου
Η κινητικότητα του εντέρου και η απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να μειωθεί με την ηλικία.
Χρήσιμες συμβουλές:
Εάν έχετε προβλήματα δυσπεψίας (π.χ. πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα, καούρες):
- Μαγειρεύετε αρκετή ώρα το φαγητό.
- Μοιράζετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά σε διαφορετικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. φρούτο το πρωί και σαλάτα το μεσημέρι).
- Καταναλώνετε μικρές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και προτιμήστε τα πιο εύπεπτα τρόφιμα.
- Μασάτε αργά για να διευκολύνετε τη διαδικασία της πέψης.
Εάν έχετε προβλήματα δυσκοιλιότητας:
- Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια κ.ά.).
- Προσθέστε στο πρόγραμμά σας την καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
- Πίνετε άφθονο νερό.
- Ορισμένα άτομα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δόντια τους, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την πρόσληψη τροφής.
- Στοματική υγεία
Χρήσιμες συμβουλές:
Επιλέξτε σούπες, αλέστε τα τρόφιμα εάν χρειάζεται και μαγειρέψτε τα καλά.
Ειδικότερα:
Λαχανικά: Προτιμήστε βραστά ή ψητά ή αλεσμένα (πουρέ) που είναι πιο μαλακά, καθώς και σούπες λαχανικών.
Φρούτα: Καταναλώστε ώριμα ή μαλακά φρούτα όπως μπανάνα, ακτινίδιο, ροδάκινο, και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια ή καταναλώστε φυσικό χυμό φρούτων.
Γαλακτοκομικά: Δώστε προτεραιότητα σε τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα με μαλακή υφή, όπως, π.χ. μυζήθρα, ανθότυρο, γιαούρτι, γάλα, ρυζόγαλο ή προσθέστε τριμμένο τυρί στο φαγητό σας.
Δημητριακά:
- Βράστε για πολλή ώρα τα δημητριακά, ώστε να μαλακώσουν, π.χ. ρύζι λαπάς.
- Μαγειρέψτε σούπες ή χυλούς από δημητριακά, π.χ. τραχανάς μακαρονάκι, κοφτό, βρόμη.
Κρέας:
- Προτιμήστε μαλακά κρέατα χωρίς ίνες ή κιμά από κρέας.
- Μαγειρέψτε το κρέας για πολλή ώρα σε σιγανή φωτιά για να μαλακώσει.
Ψάρια: Προτιμήστε ψάρια χωρίς πολλά κόκαλα, βράστε τα καλά και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.
Ξηροί καρποί: Αλέστε τους στο μπλέντερ. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταναλώσετε ταχίνι.
Η αποτελεσματική διαχείριση των αλλαγών που μπορεί να συμβούν μεγαλώνοντας και που επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής είναι πολύ βασική, επομένως μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο προκειμένου να σας κατευθύνει κατάλληλα!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence
- Πηγή:
- Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες, Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis