Καθώς μπήκαμε στη Σαρακοστή τα ήθη και τα έθιμά μας έρχονται αντιμέτωπα με τις διατροφικές μας συνήθειες. Ένα από τα πιο αγαπημένα νηστίσιμα γλυκίσματα αυτών των ημερών είναι ο χαλβάς.
Πόσα είδη χαλβά υπάρχουν;
- Χαλβάς σιμιγδαλένιος: O χαλβάς αυτός παρασκευάζεται από σιμιγδάλι, ζάχαρη, λάδι ή βούτυρο και αμύγδαλα για τη γέμιση. Συγκριτικά με τα άλλα είδη θεωρείται ο πιο διαιτητικός, καθώς περιέχει τις λιγότερες θερμίδες. Το ερώτημα είναι αν όμως εκτός από λιγότερες θερμίδες έχει και σημαντική θρεπτική αξία. Δεδομένου ότι φτιάχνεται με αρκετή ποσότητα βουτύρου και ζάχαρης έχει ως αποτέλεσμα πέρα από κενές θερμίδες να μας αυξάνει και την LDL χοληστερόλη, γνωστή και ως κακή χοληστερόλη. Αν λοιπόν προτιμάτε αυτό τον χαλβά σκεφτείτε το εις διπλούν! Σημαντικό tip είναι να τον παρασκευάζετε με λιγότερη ποσότητα ζάχαρης και αντί για βούτυρο να προτιμάτε λάδι ή μαργαρίνη.
- Χαλβάς από ταχίνι : Χαλβάς από ταχίνι ή αλλιώς σησαμένιος! Τον βρίσκουμε στην αγορά και οι γεύσεις του ποικίλουν! Μπορεί να περιέχει κακάο ή βανίλια ή ξηρούς καρπούς ή ακόμα και κομματάκια σοκολάτας. Αυτό το είδος του χαλβά είναι θερμιδικά υψηλό, όπως και η θρεπτική αξία του! Επειδή είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες το καθιστά ιδανικό σνακ για τις διατροφολογικές σας ανάγκες ημερησίως, φτάνει να μην ξεπερνάμε τα 30-60γρ./day. Αν πάλι σας είναι δύσκολο να μείνετε στην ποσότητα αυτή αρκεστείτε στη μικρή συσκευασία των 30γρ. έτσι ώστε να μην έχετε το άγχος του τσιμπολογήματος.
- Χαλβάς από αλεύρι: Ο χαλβάς από αλεύρι αποτελεί την πιο παραδοσιακή εκδοχή. Παρασκευάζεται από αλεύρι, ελαιόλαδο, κανέλα, καρύδι και πετιμέζι. Είναι πλούσιος σε ακόρεστα – καλά λιπαρά, χάρη στο ελαιόλαδο και το καρύδι, βοηθάει στη μείωση της LDL χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηρωματικής πλάκας.
- Χαλβάς Φαρσάλων: Ο πιο φημισμένους από όλους είναι ο χαλβάς των Φαρσάλων, ο οποίος παρασκευάζεται από βούτυρο γάλακτος, νισεστέ, ζάχαρη, λεμόνι και αμύγδαλα. Συγκεκριμένα θεωρείται και ο πιο παχυντικός λόγω των υλικών του, καθώς αποδίδει 300kcal ανά 80γρ.
Συμπέρασμα: O χαλβάς αποτελεί την τέλεια επιλογή για σνακ την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο! Προτιμήστε χαλβά από ταχίνι ή από αλεύρι, καθώς όπως τονίζουμε κάθε φορά σημασία έχει η θρεπτική αξία και όχι τόσο οι θερμίδες σε ένα τρόφιμο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κατανάλωση αυτών των δύο τροφίμων μπορεί να είναι άφθονη!
Καλή Σαρακοστή!
Δήμητρα Μεσσηνέζη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE FITNESS EXCELLENCE