Η κατανάλωση μη θερμιδογόνων γλυκαντικών, έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει την ενεργειακή πρόσληψη και την πρόσληψη των συνολικών υδατανθράκων, με την προϋπόθεση ότι αυτά αντικαθιστούν τα θερμιδογόνα γλυκαντικά και δε γίνεται αύξηση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, από άλλες πηγές τροφίμων.
- Τα μη θερμιδογόνα γλυκαντικά είναι ασφαλή προς κατανάλωση και εγκεκριμένα από τον FDA, αφού η αποδέκτη ημερήσια πρόσληψη που δεν φαίνεται να προκαλεί τοξικότητα, μπορεί να ισοδυναμεί με πάνω από 20 κουτάκια αναψυκτικού τύπου light ή 97 δισκία γλυκαντικού.
- Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να καταναλώνουμε τα ροφήματα με γλυκαντικά ως μέσω αντικατάστασης του νερού.
- Σημαντικό είναι να αναφέρουμε, ότι η ασπαρτάμη, δεν ψήνεται και δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία PKU.
Είδη γλυκαντικών:
Ασπαρτάμη: 180-200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αποδεκτή πρόσληψη: 40mg/kg ΣΒ
Σακχαρίνη: 180-200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αποδεκτή πρόσληψη: 5mg/kg ΣΒ
Σουκραλόζη: 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αποδεκτή πρόσληψη: 15mg/kg ΣΒ
Στέβια: 200-300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αποδεκτή πρόσληψη: 4mg/kg ΣΒ
Άννα Βησσαρίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence