Οι φυτικές ίνες είναι υδατάνθρακες οι οποίοι δεν πέπτονται από τα ένζυμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Παρά το γεγονός αυτό, έχουν μεγάλη φυσιολογική σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς:
- Ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών
- Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Βοηθούν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο
Οι φυτικές ίνες μπορεί να είναι είτε αδιάλυτες είτε διαλυτές. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες φτάνουν άθικτες στο παχύ έντερο και καταναλώνονται από βακτήρια που κατοικούν σε αυτό. Όταν τα βακτήρια αυτά διασπούν τις ίνες παράγουν ουσίες που ωφελούν τον οργανισμό. Επίσης δεσμεύουν νερό, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και ελαττώνουν τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις κενώσεις.
Αντίθετα, οι διαλυτές φυτικές ίνες σχηματίζουν γέλη στο έντερο και δεσμεύουν χοληστερόλη και άλατα, ελαττώνοντας την απορρόφησή τους.
Η επαρκής ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25-30 γραμμάρια την ημέρα για υγιείς ανθρώπους. Περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά, καθώς και στα προϊόντα ολικής άλεσης, στους ξηρούς καρπούς αλλά και στα όσπρια.
Η αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών θα πρέπει να γίνει σταδιακά προκειμένου να αποφευχθούν διάφορα συμπτώματα, όπως ο μετεωρισμός.
Άννα Βησσαρίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence