Στα τρόφιμα μπορούμε να συναντήσουμε δύο είδη σακχάρων, τα φυσικά και τα σύνθετα.
Τα φυσικά σάκχαρα είναι μέρος των φρούτων, λαχανικών(φρουκτόζη και γλυκόζη) και γαλακτοκομικών προϊόντων (λακτόζη), ενώ τα πρόσθετα είναι τα σάκχαρα και τα σιρόπια που προστίθενται κατά την επεξεργασία και παραγωγή των τροφίμων.
Τα φυσικά σάκχαρα μπορούν να συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο ενώ δεν είναι υπεύθυνα για την αύξηση των τριγλυκεριδίων του αίματος. Αντίθετα, τα πρόσθετα σάκχαρα ευθύνονται εν μέρει για την αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας, αυξάνουν τα τριγλυκερίδια, τη φλεγμονή αλλά και το οξειδωτικό άγχος.
Οι κυριότερες πηγές πρόσθετων σακχάρων είναι τα αναψυκτικά, η ζάχαρη, οι καραμέλες, τα τυποποιημένα κέικ και μπισκότα, τα φρουτοποτά καθώς και τα επιδόρπια γαλακτοκομικών όπως το παγωτό, το γιαούρτι και το ζαχαρούχο γάλα.
Τα πρόσθετα σάκχαρα δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά, αντιθέτως προσφέρουν αρκετές θερμίδες που συμβάλουν στην πρόσληψη βάρους, επομένως και στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Προκειμένου να αποφύγουμε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα καλό θα ήταν να ρίχνουμε μια ματιά στη διατροφική ετικέτα του προϊόντος. Προσοχή, η ζάχαρη έχει πολλά ‘’παρατσούκλια’’.
Εκτός από όλα εκείνα που τελειώνουν σε -όζη, όπως μαλτόζη ή σακχαρόζη, άλλες ονομασίες αυτής είναι το σιρόπι καλαμποκιού, μελάσα, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, γλυκαντικό καλαμποκιού, ακατέργαστη ζάχαρη, σιρόπι, μέλι, ή συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων.
Σύμφωνα με τον AHA (American Ηeart Assosiation), η κατανάλωση ροφημάτων και τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα θα πρέπει να ελαχιστοποιείται στα:
- <100kcal/ημέρα για τις γυναίκες
- <150kcal/ημέρα για τους άνδρες
Άννα Βησσαρίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence