Για να διαβάζεις αυτές τις σελίδες, σίγουρα σε ενδιαφέρει η άσκηση και πώς αυτή μπορεί να βελτιώσει το σώμα σου. Έτσι,
πιθανότατα γνωρίζεις ήδη πως η καθημερινή προπόνηση, όσο ευεργετική κι αν είναι για τον οργανισμό και την ψυχολογία σου, συχνά έχει και τα απρόοπτά της. Όταν λοιπόν το σώμα σου υποφέρει ύστερα από μια επίσκεψη στο γυμναστήριο, αυτό
συμβαίνει γιατί σε κάποιο σημείο του έχει αναπτυχθεί φλεγμονή. Τι ακριβώς εννοούμε, όμως, με τον συγκεκριμένο όρο, από τι προκαλείται η συγκεκριμένη αντίδραση στον οργανισμό μας και πώς μπορούμε να προστατευθούμε πριν να είναι αργά;
ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ
Ως φλεγμονή ορίζεται μια φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μετά την εισβολή κάποιου ξένου μικροοργανισμού στο σώμα μας, ύστερα από τραυματισμό ή μόλυνση. Στο σημείο όπου εκδηλώνεται, παρατηρούνται
έντονος ερεθισμός, πόνος και οίδημα. Οι ήπιες φλεγμονές, οι οποίες είναι και οι πιο συχνές, αντιμετωπίζονται εύκολα, ενώ με τη σωστή πρόληψη μπορούν να αποφευχθούν και εντελώς.Όπως έχουν δείξει αμέτρητες επιστημονικές μελέτες, υιοθετώντας την ονομαζόμενη Αντιφλεγμονώδη Διατροφή, μπορείς όχι μόνο να αναρρώσεις πιο γρήγορα από το πρόβλημα,αλλά και να αποτρέψεις την εκδήλωση της φλεγμονής εν τη γενέσει της. Δες παρακάτω ποια είναι αυτά που πρέπει να προσέξεις.
Η ΑΜΥΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Για να περιορίσεις τον κίνδυνο ή να βοηθήσεις το σώμα σου να επουλωθεί πιο γρήγορα, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις βασικές αρχές της Αντιφλεγμονώδους Διατροφής:
1. Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου σύστημα τρώγοντας καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, επίλεξε ανάμεσα σε πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες,φρούτα του δάσους, κεράσια, πιπεριές, ντομάτες, κρεμμύδια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
2. Κατά κανόνα, όσο πιο ζωηρό είναι το χρώμα των φρούτων και των λαχανικών, τόσα περισσότερα φλαβονοειδή περιέχουν.Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που μας προστατεύουν από πολλές παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή είναι οι πολύχρωμες πιπεριές, τα παντζάρια, τα βατόμουρα και τα σταφύλια. Επίσης, μεγάλη περιεκτικότητα φλαβονοειδών έχει το ελαιόλαδο, το κακάο, το τσάι, ο καφές και το κόκκινο κρασί.
3. Θωράκισε τον οργανισμό σου με «καλά» λιπαρά: κατανάλωσε ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες,που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, και βάλε στις σαλάτες σου εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.Τέλος, για σνακ κατανάλωσε ανάλατους ξηρούς καρπούς (πχ. καρύδια) ή πράσινη σαλάτα με αβοκάντο.
4. Αντικατάστησε το άσπρο ψωμί και τα ζυμαρικά με αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης. Μην ξεχνάς πως είναι σημαντικό να καταναλώνεις πολλές φυτικές ίνες, καθώς αυτές μειώνουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), που είναι ένας
από τους βιοχημικούς δείκτες με τους οποίους μετράμε τη φλεγμονή.
5. Αφαίρεσε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας ώστε να περιορίσεις τα κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή εκείνα που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Ιδανικά, απόφυγε το κόκκινο κρέας, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά και προτίμησε ψάρια και
πουλερικά.
6. Η ζάχαρη και το αλάτι είναι οι καλύτεροι και πιο συχνοί σύμμαχοι των φλεγμονών. Επομένως, άρχισε να διαβάζεις τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζεις και απόφευγε εκείνα που αναγράφουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης.