Μιας και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, σας δίνουμε μια νόστιμη συνταγή για εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο κέικ.
Φτιάξτε την, ώστε να το απολαμβάνετε τις γιορτινές μέρες παρέα με τον καφέ σας!
Υλικά για 12-16 μερίδες
▢ 3/4 φλιτζανιού μελάσα
▢ 1/2 φλιτζάνι ώριμη μπανάνα πουρέ (περίπου 1 μέτρια μπανάνα)
▢ 4 αυγά
▢ 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
▢ 1/3 φλιτζανιού λάδι καρύδας λιωμένο
▢ 1 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
▢ 1/3 φλιτζανιού νιφάδες βρώμης
▢ 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
▢ 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
▢ 1 κ.γ. τζίντζερ
▢ 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
▢ 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
▢ 1/4 κ.γ. αλάτι
▢ 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα
▢ 1 μεγάλο φρέσκο σύκο κομμένο σε λεπτές φέτες
Οδηγίες
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Χτυπήστε μαζί τη μελάσα, την μπανάνα, τα αυγά, τη βανίλια και το λάδι καρύδας. Έπειτα, αφήστε τα στην άκρη.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι αμυγδάλου, τη βρώμη, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και το αλάτι.
Στα στερεά υλικά, προσθέστε σταδιακά τα υγρά. Έπειτα, τα ψιλοκομμένα ξερά σύκα και ανακατέψτε τα μέχρι να ενωθούν καλά.
Αδειάστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήστε για 25 λεπτά.
Μετά από 25 λεπτά, προσθέστε τις φέτες του σύκου κατά μήκος του κέικ και ψήστε για επιπλέον 18-22 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια, βγάλτε το προσεκτικά από το ταψί, κόψτε το σε φέτες και είναι έτοιμο να το απολαύσετε!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence