Πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί, ώστε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της μεγάλης διάρκειας ζωής και της διατροφής. Αναμφισβήτητα ήταν τα θετικά αποτελέσματα στην μακροζωία, όταν υπήρχε μια ισορροπημένη διατροφή.
Οι τροφές που συμβάλλουν στην μακροζωία
1. Γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Η συχνή κατανάλωση γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση και να προσφέρει στον οργανισμό αρκετές βιταμίνες. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνες Β, προβιοτικά και πρωτεΐνες συμβάλλοντας στη συνολική υγεία.
2.Φρούτα και λαχανικά
Τα λαχανικά όπως σπανάκι, λάχανο προτείνονται , καθώς περιέχουν βιταμίνη Κ και β-καροτίνη που σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και την υγεία των ματιών. Τα φρούτα περιέχουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και από τον εκφυλισμό των κυττάρων. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος.
3.Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες διασπoύν τα κατεστραμμένα κυτταρικά μόρια. Επίσης, περιέχουν αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Οι γλυκοπατάτες, όπως και κάποια φρούτα, περιέχουν βιταμίνη C, προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου για την ελαστικότητα του δέρματος.
4.Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς περιέχει την ένωση κουρκουμίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προσφέρει προστασία από κυτταρική βλάβη, έχει αντιγηραντικά οφέλη και έτσι, συμβάλλει στη μακροζωία. Επίσης, μειώνει τη χρόνια φλεγμονή που συνδέεται με ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, άνοια.
5.Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιγηραντικά οφέλη και υγεία στο δέρμα. Ακόμη, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές.
6.Κόκκινο κρασί
Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει πιθανά οφέλη για τη μακροζωία και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών, που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος και ο διαβήτης.
7.Κρεμμύδια και σκόρδο
Τα κρεμμύδια και το σκόρδο έχουν αντιοξειδωτικά, καταπολεμώντας την καταστροφή των κυττάρων, τη γήρανση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
8.Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες συμπλέγματος Β, σελήνιο και σίδηρο , τα οποία συμβάλλουν σε καρδιακές παθήσεις, βελτιώνουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
9.Πράσινο τσάι
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, προστατεύει τα κύτταρα και το DNA.
10. Ελαιόλαδο
Η κατανάλωση ελαιόλαδου μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές νόσους, εγκεφαλικό επεισόδιο και φλεγμονή.
Δανάη Ίφου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence