H θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα όπου επέρχεται καταστροφή του θυρεοειδικού ιστού. Μπορεί να εμφανισθεί ως ανώδυνη διόγκωση του θυρεοειδoύς (βρογχοκήλη) ή ως ατροφία του αδένα.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν και με αυτό τον τρόπο επηρεάζεται η ποιότητα της καθημερινότητας. Τέτοια συμπτώματα είναι:
- Ξαφνική κόπωση
- Αδύναμα μαλλιά και νύχια
- Απότομη αύξηση κιλών
- Αλλαγή φωνής
- Αυξημένη πίεση
- Οίδημα
- Ξηροδερμία
- Αϋπνία
Παρόλα αυτά όταν ρυθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα υποχωρούν. Αν όχι τελείως τότε σε μεγάλο βαθμό.
Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στο κομμάτι της διαχείρισης αυτής της νόσου. Υπάρχουν τροφές που χρησιμοποιούνται ως «κλειδί» για την αντιμετώπισή της και κάποιες άλλες που την επιβαρύνουν ακόμα πιο πολύ.
Ποιες είναι οι τροφές «κλειδί»;
- Φρούτα (μήλο, ροδάκινο, φράουλες, καρπούζι, κεράσια, μανταρίνια, ανανάς κ.α.)
- Λαχανικά αμυλούχα και μη (καρότο, κολοκύθι, πατάτα, καλαμπόκι, γλυκοπατάτα, αρακάς, κ.α.)
- Πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης(μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια, αυγά κ.α.)
- Όσπρια (φακές, μαυρομάτικα, γίγαντες, ρεβίθια, κ.α.)
- Καλά έλαια (αβοκάντο, ελιές, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί)
- Νερό
Ποιες είναι οι τροφές προς αποφυγή;
- Γλυκά (σοκολάτα, παγωτά, σιροπιαστά, κ.α.)
- Επεξεργασμένα τρόφιμα(κρουασάν, λευκά ζυμαρικά, αλλαντικά, κ.α.)
- Junk food (πίτσες, κρέπες, σουβλάκια κ.α.)
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο συμβουλευόμενοι πάντα τη γνώμη και του γιατρού σας.
Δήμητρα Μεσσηνέζη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence