Η διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία είναι διατροφικό μοτίβο, που περιλαμβάνει κύκλους παρατεταμένων περιόδων νηστείας, με μικρά διαστήματα ελεύθερης διατροφής. Αν και το διατροφικό αυτό μοτίβο καθορίζει πολύ συγκεκριμένα διαστήματα, μέσα στη μέρα ή στην εβδομάδα για το πότε μπορείτε να φάτε, δεν καθορίζει το είδος του τρόφιμου που περιλαμβάνουν οι περίοδοι ελεύθερης διατροφής.
Υπάρχουν αρκετά μοτίβα διαλειμματικής νηστείας. Τα πιο γνωστά είναι:
- Το μοτίβο 16:8, που είναι και το πιο δημοφιλές, στο οποίο τρώτε μέσα σε 8 ώρες (π.χ. 10 π.μ. με 6 μ.μ.) ό,τι επιθυμείτε και μένετε νηστικοί για 16 ώρες. Στη φάση της νηστείας μπορείτε να πιείτε μόνο υγρά χωρίς θερμίδες (νερό, καφές και ροφήματα χωρίς γάλα ή ζάχαρη), τα οποία βοηθούν και στο να μειωθεί το αίσθημα της πείνας.
- Το μοτίβο 1:1 περιλαμβάνει συνεχόμενη νηστεία για 24 ώρες, η οποία ακολουθείται από 24 ώρες ελεύθερης διατροφής. Ουσιαστικά για ένα 24ωρο καταναλώνετε μόνο υγρά χωρίς θερμίδες και το επόμενο τρώτε κανονικά, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο ξανά και ξανά.
- Η «Δίαιτα του Πολεμιστή» (The Warrior Diet) περιλαμβάνει την κατανάλωση μικρής ποσότητας ωμών φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της μέρας και την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος για βραδινό.
Σε γενικές γραμμές, η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την απώλεια βάρους, χωρίς όμως να είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με ήδη εφαρμοσμένα ισορροπημένα μοντέλα απώλειας βάρους. Κάποια μοτίβα διαλειμματικής νηστείας είναι πιο ρεαλιστικά στην εφαρμογή και μπορεί να είναι αποτελεσματικά, ειδικά όταν συνδυάζονται με μία υγιεινή διατροφή.
Η μελέτη της επίδρασης της διαλειμματικής νηστείας στην ολική χοληστερόλη και στην LDL, τη γνωστή ως «κακή χοληστερόλη», όπως προκύπτει από πολλές μελέτες, παρουσιάζει σχετικά ασαφή αποτελέσματα. Αυτό που επικρατεί είναι πως η μείωση των λιπιδίων είναι σημαντικότερη όταν τα αρχικά επίπεδα λιπιδίων των εθελοντών είναι ελαφρώς ανεβασμένα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν παρατηρείται καμία μεταβολή. Όσον αφορά στην HDL, «καλή χοληστερόλη», δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το διατροφικό αυτό πρότυπο. Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, μειώνονται ύστερα από διατροφικές παρεμβάσεις με κύκλους νηστείας, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να συνοδεύονται από μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Συγκρίνοντας τον παραδοσιακό καθημερινό ενεργειακό περιορισμό(θερμιδικό έλλειμμα) με τη διαλειμματική νηστεία, ως μέθοδο μείωσης της ολικής χοληστερόλης, υπάρχουν ενδείξεις πως ο πρώτος είναι πιο αποτελεσματικός.
Η αρτηριακή πίεση φαίνεται να μειώνεται, με εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας, μόνο όταν επιτυγχάνεται παράλληλα σημαντική απώλεια βάρους και προϋπάρχει ανεβασμένη πίεση. Άρα, από αυτά τα δεδομένα δε θα μπορούσε να προκύψει πραγματική σύνδεση ανάμεσα στη διαλειμματική νηστεία και στην υπέρταση.
ΠΗΓΗ: https://foodforhealth.gr/dialimmatiki-nistia
Δανάη Ίφου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence