Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μια σημαντική βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα. Οι μηχανισμοί δράσεις της είναι η εκκαθάριση ελεύθερων ριζών και η εξουδετέρωση καρκινοκυττάρων. Μέσα από έρευνες φαίνεται ότι σε ημερήσια δόση 1 γραμμαρίου, σταματά τη διαδικασία καρκινογένεσης στο στομάχι και στον οισοφάγο.
Κάρδιο-προστατευτική είναι επίσης η δράση της βιταμίνης C, αφού σε υψηλές δόσεις, η συγκέντρωση της στο πλάσμα μειώνει την ολική χοληστερόλη, μειώνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξάνει την καλή χοληστερόλη. Παρ ’όλα αυτά η καρδιαγγειακή αυτή προστασία τις βιταμίνης C δεν είναι και πλήρως κατανοητή με βάση τους ερευνητές. Μια πιθανή αιτία όμως μπορεί να είναι το ότι μπορεί να προκαλεί αλλαγές στο μεταβολισμό της χοληστερόλης. Αντίθετα, μέσα από έρευνες φαίνεται ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης C έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη οξείδωση της κακής χοληστερόλης. Με την πάροδο του χρόνου αυτό σχηματίζει λιπώδεις ραβδώσεις στον οργανισμό και είναι το αρχικό στάδιο μηχανισμού εξέλιξης της αθηρογένεσης.
Ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε τη σημασία της βιταμίνης C ακόμα και στον καταρράκτη. Ο καταρράκτης είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, ειδικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Προκύπτει στη ουσία από την καταστροφή των πρωτεϊνών στην περιοχή του οφθαλμού, που καθιζάνουν και δημιουργούν το πρόβλημα. Η ανεπάρκεια ή η φτωχή πρόσληψη της βιταμίνης C εμπλέκεται στη δημιουργία του καταρράκτη γι’ αυτό και δεν είναι λίγες οι έρευνες που υποστηρίζουν την προστατευτική της δράση εναντίον του.
Η βιταμίνη C είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος αφού μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα του μη αιμικού σιδήρου αυξάνοντας την απορρόφηση του από 2-3% σε 8% ή και περισσότερο. Επομένως την επόμενη φορά που θα φάτε σπανακόρυζο, προσθέστε άφθονο χυμό λεμονιού ή συνοδέψτε τις φακές και τα υπόλοιπα όσπρια με λίγο χυμό πλούσιο σε βιταμίνη C για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό σας.
Όπως αντιλαμβανόμαστε είναι πολλαπλές οι ιδιότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης και θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό να καλύπτονται ορθά οι καθημερινές ανάγκες μέσω της διατροφής. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι οι τομάτες, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα λεμόνια και οι πιπεριές.
Αντιγόνη Χαραλάμπους
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Boutique Κύπρου