Η βρώμη και το φαγόπυρο κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στη διατροφή μας.
Η κατανάλωση και των δύο έχει συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η περιεκτικότητά τους σε μακρο-, μικρο- και φυτο-θρεπτικά συστατικά είναι ο λόγος που έχουν συσχετιστεί με ποικίλα οφέλη. Συγκεκριμένα, τα παρατηρούμενα οφέλη για την υγεία αποδόθηκαν στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές ίνες όπως η β-γλυκάνη, στα απαραίτητα λιπαρά οξέα, σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων των φαινολικών ενώσεων.
Λόγω του ισορροπημένου διατροφικού της προφίλ, η βρώμη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες δημητριακών. Σε σύγκριση με άλλα δημητριακά, έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις ορισμένων θρεπτικών συστατικών και φυτοχημικών και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε πιο απαιτητικές συνθήκες, όπως το υγρό κλίμα, καθιστώντας την καλλιέργειά της πιο αποδοτική από άλλα δημητριακά. Παρομοίως, το φαγόπυρο, εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαρακτηρίζεται από ένα πολύ καλό προφίλ αμινοξέων, φυτικών ινών, λιπιδίων και μετάλλων, μαζί με άλλα συστατικά όπως φαινολικές ενώσεις. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε γλουτένη, τόσο η βρώμη όσο και το φαγόπυρο μπορούν να αποτελέσουν συστατικό της διατροφής ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη.
Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα 2;
- Η περιεκτικότητα του φαγόπυρου σε φλαβονοειδή και ρουτίνη είναι υψηλότερη συγκριτικά με αυτή της βρώμης
- Η βρώμη χαρακτηρίζεται από υψηλότερη περιεκτικότητα σε β-γλυκάνες σε σχέση με το φαγόπυρο
Μη διστάσετε να τα ενσωματώσετε λοιπόν στη διατροφή σας καθώς τα οφέλη από την κατανάλωσή τους είναι ποικίλα!
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence
Βιβλιογραφία: Raguindin P. et al.,”A systematic review of phytochemicals in oat and buckwheat.” Food Chemistry”, (2020)