Τα αλλαντικά αποτελούν αγαπημένο μέρος της διατροφής για όλους μας. Είναι νόστιμα, εύκολα στην επεξεργασία για την παραγωγή των τροφίμων μας και μπορούν να ενταχθούν σχεδόν σε κάθε γεύμα απογειώνοντας τη γεύση του. Είναι, όμως, τόσο αθώα και μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα;
Αρχικά, με τον όρο αλλαντικά αναφερόμαστε σε κομμάτια συντηρημένου κρέατος το οποία έχουν επεξεργαστεί με μεθόδους όπως ζύμωση, κάπνισμα, ωρίμανση και προσθήκη αλατιού για την ενίσχυση της γεύσης ή την καλύτερη συντήρηση.
Στα αλλαντικά περιλαμβάνονται το ζαμπόν, η γαλοπούλα, το μπέικον η μορταδέλα, τα λουκάνικα, το σαλάμι, η πανσέτα, το προσούτο, η πάριζα, ο παστουρμάς κ.α.
Το 2015 ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας στο group 1 καρκινογόνων. Αυτό σημαίνει ότι πλέον υπάρχουν επαρκή στοιχεία βασισμένα σε επιδημιολογικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που συσχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου τα οποία, όμως, δεν είναι ακόμα επαρκή.
Σύμφωνα με τις συστάσεις, η κατανάλωση του επεξεργασμένου κρέατος δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 γραμμάρια, δηλαδή τη μια φέτα/την εβδομάδα!
Πώς θα μπορούσαμε όμως να μειώσουμε την κατανάλωση τους;
Σίγουρα δεν είναι εύκολο να τα αποβάλλουμε εντελώς από τη διατροφή μας! Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αναγκαίο αρκεί να τα απολαμβάνουμε με μέτρο. Θα ήταν λοιπόν καλύτερο να αρχίσουμε να αποφεύγουμε την κλασική “συνταγή” του τοστ με γαλοπούλα και τυρί και να αντικαταστήσουμε το αλλαντικό με διπλό τυρί, αυγό, κοτόπουλο ή ακόμα και μπιφτέκι λαχανικών, φακής ή φαλάφελ.
Ας καταναλώσουμε τα αλλαντικά την ημέρα της εβδομάδας που θα βγούμε και θα απολαύσουμε μια πίτσα, μια μακαρονάδα ή κάποιο burger!
Ελένη Λάσκαρη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence
Πηγή: https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat
http://www.diatrofikoiodigoi.gr/?page=diatrofikes-sistaseis