Ένα από τα πιο κλασικά τρόφιμα που σίγουρα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη δίαιτα κάθε ατόμου, είναι τα όσπρια. Είναι το γεύμα που πρέπει να υπάρχει μέχρι και 3 φορές εβδομαδιαία, σχεδόν σε κάθε πλάνο διατροφής.
Άραγε είναι τόσο θρεπτικά όσο υποστηρίζουμε;
- Στην ομάδα των οσπρίων συγκαταλέγονται οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα φασόλια, τα μπιζέλια. Μια μερίδα 200 γραμμαρίων οσπρίων (1 φλιτζάνι), αποδίδει ΜΟΝΟ 230 θερμίδες
- Συνδυάζει ποικιλία από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (π.χ. ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος κτλ)
- Επειδή αποδίδουν στον οργανισμό πλούσια θρεπτική αξία, ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι σύμμαχος κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων (π.χ. πρόληψη διαβήτη, δέσμευση χοληστερόλης, έλεγχος γλυκόζης κτλ)
- Συνδυάζοντας φακές με ρύζι, ρεβίθια με ψωμί, φασόλια με πατάτα κτλ. λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, για τη δημιουργία πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας (ισάξιες με τις ζωικές πρωτεΐνες)
- Συνδυάζοντας τα όσπρια με κάποιο λαχανικό (π.χ. κολοκυθάκι, καρότο κτλ), αποτελεί πλήρες γεύμα (τριάδα θρεπτικών συστατικών: λαχανικό, πρωτεΐνη, υδατάνθρακας), αυξάνοντας έτσι τον κορεσμό
- Με την αυξημένη περιεκτικότητα των οσπρίων σε φυτικές ίνες και την μειωμένη περιεκτικότητα τους σε λιπαρά, συντείνουν στον έλεγχο του βάρους, περιορίζοντας την όρεξη
- Συνοδεύοντας τα όσπρια με πηγές βιταμίνης C, αποτελούν ιδανικές επιλογές γεύματος σε άτομα που έχουν έλλειψη σιδήρου. Λαμβάνοντας χυμό μαζί με τα όσπρια ή λεμόνι στις φακές ή ντομάτα στα ρεβίθια κτλ, αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου στο αίμα
Αντιγόνη Χαραλάμπους
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Boutique Κύπρου