H μέση κατανάλωση αλατιού στην Ελλάδα παραμένει υψηλή και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή πίεση συγκαταλέγεται στους τοπ 3 παράγοντες κινδύνους που επιβαρύνουν την υγεία των Ελλήνων. Η μείωση της καθημερινής κατανάλωσης αλατιού λοιπόν είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας! Πώς μπορούμε να το καταφέρουμε;
Παρακάτω παρουσιάζονται 5 σημεία κλειδιά που θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια!
- Διάβασε τις ετικέτες των τροφίμων και επέλεξε αυτά που έχουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα άλατος
- Ζήτησε από το φούρνο της γειτονιάς σου να παρασκευάσει για εσένα ψωμί χωρίς αλάτι
- Όταν τρως έξω, ζήτησε στη σαλάτα και το φαγητό σου να μην προστεθεί έξτρα αλάτι
- Σταδιακά αντικατέστησε το αλάτι στο μαγείρεμα με φρέσκα ή αποξηραμένα μπαχαρικά
- Απόφυγε την προσθήκη έξτρα αλατιού στο πιάτο σου
Και να θυμάσαι:
- Η μείωση της καθημερινής κατανάλωσης αλατιού είναι κάτι που μας αφορά όλους και όχι μόνο όσα άτομα έχουν υπέρταση
- Το αλάτι Ιμαλαΐων καθώς και άλλα υποκατάστατα άλατος περιέχουν κυρίως χλωριούχο νάτριο, όπως και το επιτραπέζιο αλάτι
- H καθημερινή σύσταση για την κατανάλωση αλατιού είναι λιγότερο από 5g και σε αυτή την ποσότητα εμπεριέχεται και το προστιθέμενο αλάτι και αυτό που βρίσκεται στα επεξεργασμένα και μη τρόφιμα
- Εάν ένα τρόφιμο περιέχει 0.3g άλατος ή λιγότερο στα 100g, τότε έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Boutique
Βιβλιογραφία: Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων “5 απλά βήματα για να μειώσουμε το αλάτι σε λιγότερο από 5γρ. την ημέρα, (2016).