Το γνωστό σε όλους μας κακάο, πέρα από την ευχάριστη γεύση που έχει, κρύβει και αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Η επιστημονική του ονομασία είναι Theobroma Cacao και προέρχεται από ελληνικές λέξεις Θεός και βρώση. Είναι δηλαδή, η τροφή των Θεών. Το κακάο παραλαμβάνεται από τον καρπό του κακαόδεντρου, ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που δηλαδή όπου υπάρχει ζέστη και πολλή υγρασία. Χαρακτηρίζεται ως superfood, χάρη στις ποικίλες ιδιότητές του. Το κακάο έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες, συστατικά με αντιοξειδωτική δράση.
Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι που θα πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας;
- Βελτιώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης στο αίμα.
- Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
- Δρα ως αντιπηκτικό και βελτιώνει το κυκλοφορικό σύστημα.
- Λειτουργεί ως αντιγηραντικό χάρη στις πολυφαινόλες.
- Προάγει την έκκριση σεροτονίνης και ενδορφίνων, προκαλώντας αισθήματα χαράς και ευχαρίστησης και ενισχύοντας τις άμυνες του οργανισμού απέναντι στο άγχος.
- Είναι πλούσιο σε σίδηρο, φτάνοντας τα 1,8mg ανά 1 κουταλιά της σούπας (15γρ).
- Περιέχει προκυανιδίνη, η οποία αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων.
- Ενισχύει τη μνήμη χάρη στα αντιοξειδωτικά.
- Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
- Τα φλαβονοειδή που περιέχει προστατεύουν το δέρμα από την UV ακτινοβολία, περιορίζοντας την φωτογήρανση του δέρματος.
Πώς να καταναλώσεις το κακάο;
- Πρόσθεσε ½ κουταλιά της σούπας κακάο στο γιαούρτι ή στο porridge σου
- Πρόσθεσε κακάο μέσα σε pancakes, ροφήματα ή smoothies
- Φτιάξτε μους με αβοκάντο, μπανάνα & κακάο
- Φτιάξτε energy balls ή σπιτικές μπάρες με κακάο
Φαίδρα Γαλούνη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence