Τα διαιτητικά λιπαρά οξέα της σειράς Ω-3 ενσωματώνονται γρήγορα στις κυτταρικές μεμβράνες και επηρεάζουν βαθιά τις βιολογικές αντιδράσεις. Αυτά τα λιπίδια επηρεάζουν είτε άμεσα είτε μέσω του σχηματισμού των εικοσανοειδών (γενική κατηγορία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων), της έκφρασης γονιδίων και της κυτταρικής διαφοροποίησης.
Σε γενικές γραμμές, τα εικοσανοειδή που σχηματίζονται από τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολύ λιγότερο ισχυρά στην πρόκληση βιολογικών αποκρίσεων από εκείνες που σχηματίζονται από τα ω-6 λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένης της διέγερσης των φλεγμονωδών αποκρίσεων. Σε καλά ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων έχει οδηγήσει σε μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αρρυθμιών και της υπέρτασης, προστασία από νεφρική νόσο, βελτίωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, βελτίωση των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, μειωμένα επεισόδια απόρριψης και προστασία από τη μόλυνση.
Tα ω-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν στα ψάρια, και όχι μόνο. Ωστόσο, όπως φαίνεται στον πίνακα τα διάφορα ψάρια δεν διαθέτουν την ίδια περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα. Παρόλα αυτά όλα τους είναι ωφέλιμα για την υγεία μας και η σύσταση μιλάει για κατανάλωση 2-3 μερίδων ψαριών/εβδομάδα. Καλό, βέβαια, είναι να τονιστεί πως τουλάχιστον η μία μερίδα να είναι επιλογή από τα ψάρια του ανώτερου μέρους του πίνακα:
Άλλα τρόφιμα που θα συναντήσουμε ω-3:
- Καρύδια
- Λιναρόσπορος
- Πράσινα λαχανικά (σόγια, λαχανάκια βρυξελλών, σπανάκι)
Αν και οι μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το εάν οι φυτικές αλλά και ζωικές πηγές ωμέγα λιπαρών είναι εξίσου ωφέλιμες και οι δύο θεωρούνται πως έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο οργανισμό μας.
Νεκτάριος Φουντουλάκης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence
Βιβλιογραφία: Gurr MI, Harwood JL. Lipid biochemistry: an introduction, 4th ed. Chapman & Hall, 1991. , Clarke SC, Abraham S. Gene expression: nutrient control of pre- and post-transcriptional events. FASEB J 1992;6:3146, Nishizuka Y. Intracellular signaling by hydrolysis of phospholipids and activation of protein kinase C. Sci Japan 1992;258:607