Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες, καθόλου λίπος και είναι πηγές βιταμινών όπως A, C και σελήνιου που είναι αναγκαία για την καθημερινή μας διατροφή.
Ντομάτες: Είναι πλούσιες σε βιταμίνες όπως A, C, K, E, B6, B3, B1 αλλά και σε κάλλιο, μαγνήσιο, β-καροτένιο και σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι μια χρωστική ένωση που εξαιτίας αυτού η τομάτα έχει πάρει το χαρακτηριστικό χρώμα της και την αντιοξειδωτική της δράση. Με αποτέλεσμα η μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, των μαστών, του ενδομήτριου, του πνεύμονα και του ήπατος.
Υλικά για χυμό: 2 τομάτες, ½ φλ. σέλερι, ½ αγγούρι , 1 ποτήρι χυμό λεμόνι και 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι (προαιρετικά).
Εκτέλεση: Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μπλέντερ για 1-1,5 λεπτό.
Κόκκινες –Κίτρινες πιπεριές: Περιέχουν λουτεϊνη , β-καροτένιο, βιταμίνη C, A, K. Έχουν αντιοξειδωτική δράση που οφείλεται στο β- καροτένιο και τη βιταμίνη C βοηθώντας στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Τέλος, η λουτεϊνη που περιέχουν βοηθά στα χαμηλά επίπεδα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Υλικά για χυμό : 1 φλ. ανανά κομμένο, ½ φλ. Γιαούρτι light, 1 φλ. Χυμό ανανά, ½ κίτρινη πιπεριά
Εκτέλεση:. Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μπλέντερ μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Καρότα: Είναι η κυριότερη πηγή καροτένιου , περιέχει βιταμίνη A, K, C έχει λίγο λίπος και θερμίδες και μόνο ένα καρότο μπορεί να υπερκαλύψει τις ημερήσιες ανάγκες στο β- καροτένιο. Επίσης έχουν και αντιοξειδωτικές δράσεις βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνουν από εκφυλιστικές ασθένειες κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος. Τέλος μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Υλικά για χυμό: 1 κόκκινο παντζάρι, 2 καρότα, 1 κόκκινο μήλο, 1 πορτοκαλί πιπεριά, ½ φλ. γκρέιπφρουτ και 1 φλ. πορτοκάλι.
Εκτέλεση: Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μπλέντερ μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Φράουλες: Αποτελούνται από διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες B, C, κουερσετίνη, ελαϊκό οξύ και ανθοκυανίνη. Η χρησιμότητά τους είναι ή πρόληψη ε καρδιαγγειακών θεμάτων και η αναστολή της εμφάνισης χοληστερόλης στο αίμα. Τέλος, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της βιταμίνης C προφυλασσόμαστε από διάφορες μορφές καρκίνου.
Υλικά για χυμό : 1 φλ. Φράουλες , ½ φλ. μούρα, 1φλ. Χυμό ροδιού και 1κ.σ. μέλι.
Εκτέλεση: Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μπλέντερ μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Πράσινα λαχανικά: Πηγή β-καροτένιου και βιταμίνης C, περιέχουν φυτοχημικά που εμποδίζουν την εμφάνιση καρκίνου .
Υλικά για χυμό: 1 αγγούρι, ½ σέλερι, ½ μαϊντανό, 1 πράσινο μήλο, ½ λεμόνι με την φλούδα
ή 1 ½ φλ. Σπανάκι, 1 αγγούρι, 2 ακτινίδια, 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ.
Εκτέλεση: Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μπλέντερ μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Δήμητρα Μεσσηνέζη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence
Βιβλιογραφία:
https://blog.doctoranytime.gr/piperia-evergetikes-idiotites/