Οι φράουλες είναι από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Αν και μπορούμε να τις βρούμε όλο το χρόνο, η καλύτερη και ασφαλέστερη κατανάλωσή τους, συνίσταται από Απρίλιο μέχρι Ιούλιο. Το γλυκό αυτό φρούτο, πέρα από τις όμορφες αναμνήσεις που μας φέρνει στο μυαλό, καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος, ξεγνοιασιά, αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι ωφέλιμα για την υγεία.
Οι φράουλες αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων απαραίτητων για τη υγεία γενικότερα.
Ποιοι είναι οι λόγοι για να τις προτιμήσεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο;
Απώλεια βάρους
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού και συμβάλλουν στην απώλεια του βάρους μας. Επίσης, η γλυκιά τους γεύση καλύπτει την ανάγκη μας για γλυκό. Με την κατανάλωση τους προσλαμβάνουμε λίγες θερμίδες, αφού γύρω στις 6-8 φράουλες αποδίδουν περίπου 50 μόνο θερμίδες. Έτσι αποφεύγουμε άλλα θερμιδογόνα γλυκά.
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που δρουν σαν ασπίδα στον οργανισμό και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Η σημαντικότερη είναι η βιταμίνη C, που παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Μια κούπα φράουλες καλύπτει την ημερήσια συνιστάμενη πρόσληψη βιταμίνης C στον οργανισμό.
Διαβήτης
Πέρα από τη γλυκιά τους γεύση, οι φράουλες έχουν το πλεονέκτημα να έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και να διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Έτσι, καθίσταται ιδανικό σνακ για τους διαβητικούς.
Δυσκοιλιότητα
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου. Όσοι ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα, η επιλογή της φράουλας θα τους ανακουφίσει.
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση μιας πιθανής καρδιακής προσβολής. Οι φράουλες λοιπόν δρουν κατασταλτικά στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης, προστατεύοντας τον οργανισμό από έμφραγμα.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες και η φυσική αντιφλεγμονώδης δράση της φράουλας, δρουν κατασταλτικά στον καρκίνο διαφόρων τύπων. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχει, και κατά κύριο λόγο το ελλαγικό οξύ, έχει αποδειχτεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνοντας τον πολλαπλασιασμό και τη μετακίνηση καρκινικών κυττάρων.
Για τους παραπάνω λόγους και για άλλους πολλούς, προτείνω οι φράουλες να ‘τρυπώσουν’ στο καθημερινό διαιτολόγιο όλων. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν, τις παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες του μαγικού αυτού φρούτου! Προσοχή στα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συμβουλευτείτε το γιατρό και το διατροφολόγο σας!
Μαίρη Πρασσά
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence