Ο φούρνος μικροκυμάτων αν και λύνει τα χέρια των νοικοκυρών, κατά καιρούς ενοχοποιείται για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία του ανθρώπου. Ο φούρνος μικροκυμάτων θεωρείται ότι παράγει μικροκύματα μόνο όταν είναι σε λειτουργία και οι ακτίνες περιορίζονται μόνο μέσα από την πόρτα του. Παρολαυτά οι φθαρμένοι και λερωμένοι φούρνοι μικροκυμάτων, είναι αιτία εξαγωγής ακτινών προς τα έξω του φούρνου και συνεπώς προς στον άνθρωπο. Επομένως, είναι σημαντικό ο φούρνος να διατηρείται σε καλή κατάσταση, πάντα καθαρός και να είναι σε λειτουργία μόνο όταν είναι κλειστός. Αν παρατηρηθούν βλάβες στο φούρνο μικροκυμάτων δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέχρι να επισκευαστούν.
Το πρώτο μειονέκτημα που προκύπτει από τη χρήση μικροκυμάτων αφορά τη θερμική ασφάλεια. Τα μικροκύματα προκαλούν υπερθέρμανση του νερού που βρίσκεται στα τρόφιμα. Στην προσπάθεια του νερού να αφαιρέσει τους υδρατμούς του, αυξάνει πολύ τη θερμοκρασία του, έτσι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά εγκαύματα στον άνθρωπο μετά την κατανάλωση της τροφής. Το ίδιο ισχύει και με κάποια τρόφιμα που έχουν πολύ παχύρευστη πυκνότητα.
Μια άλλη ιδιαιτερότητα του ψησίματος στα μικροκύματα, σχετίζεται με τη θερμική απόκριση συγκεκριμένων τροφίμων. Ορισμένα τρόφιμα με μη πορώδεις επιφάνειες ή τρόφιμα που θερμαίνονται με διαφορετικούς ρυθμούς (π.χ. αυγά και κάστανα) θερμαίνονται άνισα εξωτερικά σε σχέση με το εσωτερικό τους και μπορεί να εκραγούν.
Η τελευταία συνέπεια της χρήσης μικροκυμάτων είναι η άνιση θερμότητα που δημιουργείται στα τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η πιθανότητα να μη σκοτωθούν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί των τροφίμων, όπως γίνεται στους συμβατικούς φούρνους. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί, εάν τα τρόφιμα που ψήνονται στα μικροκύματα, παραμείνουν στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα ακόμα λεπτά αφού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ώστε να επιτραπεί η διανομή της θερμότητας σε όλο το φαγητό.
Τέλος, όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, δεν αλλοιώνονται περαιτέρω σε θρεπτική αξία σε σχέση με τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε συμβατικό φούρνο. Η κύρια διαφορά όμως των δύο μεθόδων μαγειρέματος είναι ότι η ενέργεια των μικροκυμάτων εισχωρεί βαθύτερα μέσα στο φαγητό, μειώνοντας το χρόνο μαγειρέματος.
Θεωρητικά λοιπόν όταν ακολουθούνται οι πιο πάνω προϋποθέσεις, ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινότητα, μη προκαλώντας βλάβες στον άνθρωπο. Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τα τρόφιμα που μαγειρεύονται ή ζεσταίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων δεν γίνονται «ραδιενεργά». Η ενέργεια των μικροκυμάτων δεν υπάρχει μετά την απενεργοποίηση του φούρνου μικροκυμάτων και ούτε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εάν η πόρτα κλείσει.
Αντιγόνη Χαραλάμπους
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ALTERLIFE Boutique Κύπρου
Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας