Τα οφέλη που έχουν στην υγεία μας οι ξηροί καρποί, κυρίως όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και άλλες χρόνιες ασθένειες, έχουν εδώ και καιρό διαπιστωθεί. Σε πρόσφατη μελέτη η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε αντίστροφα με τη θνησιμότητα. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, ίνες, πρωτεΐνη καθώς και βιταμίνες (Ε, B6, Νιασίνη, Φυλλικό οξύ), ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο, χαλκός) καθώς και άλλα φυτοχημικά συστατικά (μη θρεπτικά φυτικά χημικά συστατικά που έχουν προστατευτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών).
Συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια έχουν χαμηλότερο ποσοστό λίπους και υψηλότερα επίπεδα ινών και βιταμίνης Κ. Επίσης, ανήκουν στην πενηντάδα των τροφίμων με το πιο πλούσιο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο και είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν σημαντικές ποσότητες δύο αντιοξειδωτικών, της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης.
Φιστίκια και έλεγχος βάρους: Έχει δειχθεί στα πλαίσια διαφόρων μελετών ότι η κατανάλωση φιστικιών σαν σνακ δε συνδέθηκε με αύξηση του σωματικού βάρους. Πώς γίνεται όμως ενεργειακά πυκνά τρόφιμα όπως είναι τα φιστίκια να μην προάγουν την αύξηση του σωματικού βάρους; Το μυστικό βρίσκεται στα ακόρεστα λιπαρά που περιέχουν τα οποία οξειδώνονται ευκολότερα και έχουν υψηλότερη θερμογενετική επίδραση από τα κορεσμένα (δηλαδή η κατανάλωσή τους αυξάνει περισσότερο τον μεταβολισμό), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη συσσώρευση λίπους. Ακόμη, η ικανότητα των φιστικιών να προάγουν τον κορεσμό αιτιολογεί την επίδρασή τους στον έλεγχο βάρους.
Άλλα οφέλη: Μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση φιστικιών με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και μείωση της αρτηριακής πίεσης γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γεγονός που σχετίζεται με πιθανή επίδρασή τους στη μείωση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας (δηλαδή των συγκεντρώσεων της γλυκόζης του πλάσματος μετά τη λήψη τροφής), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για διαβήτη. Περαιτέρω μελέτες βέβαια απαιτούνται προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω.
Τελικά λοιπόν όλο και περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση ξηρών καρπών συμπεριλαμβανομένων των φιστικιών με βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και οφέλη ως προς έλεγχο του σωματικού βάρους, τον γλυκαιμικό έλεγχο και την αγγειακή υγεία! Δε μένει παρά να τα εντάξετε στη διατροφή σας αν δεν το έχετε ήδη κάνει!
Βιβλιογραφία: Bullo, M., M. Juanola-Falgarona, P. Hernandez-Alonso and J. Salas-Salvado. «Nutrition Attributes and Health Effects of Pistachio Nuts.» Br J Nutr 113 Suppl 2, (2015): S79-93.
Φωτεινή Νίκα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Alterlife Boutique