«Το ψωμί παχαίνει;», «Για να αδυνατήσω πρέπει να κόψω τους υδατάνθρακες;», «Δεν τρώω πατάτες, παχαίνουν.»… Αυτές είναι κάποιες από τις προτάσεις που ακούμε πολύ συχνά στις μέρες μας. Είναι όμως οι υδατάνθρακες τόσο ένοχοι όσο πιστεύουμε;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Οι υδατάνθρακες παρέχουν στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται και αποτελούν καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων. Παρόλα αυτά, για να μπορούν να ενταχθούν σωστά μέσα στο πλαίσιο ενός υγιεινού προτύπου διατροφής, είναι καλό να τους γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Υπάρχουν λοιπόν υδατάνθρακες που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και κάποιοι άλλοι που καλό θα ήταν να περιοριστούν. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες που πρέπει να καταναλώνονται συχνότερα είναι αυτά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως για παράδειγμα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα μεταβολίζονται με πιο αργό ρυθμό και μας κρατάνε περισσότερη ώρα χορτάτους, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με τη διατήρηση της υγείας. Τρόφιμα που πρέπει να περιοριστούν είναι οι απλοί υδατάνθρακες, όπως είναι η ζάχαρη, καθώς και τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Τέτοια τρόφιμα είναι το άσπρο ψωμί, τα κέικ, τα αναψυκτικά και τα μπισκότα.
Όλο και περισσότερες είναι οι φορές που ακούμε από ανθρώπους να λένε: «Εγώ έκοψα τους υδατάνθρακες και αδυνάτισα πολύ πιο γρήγορα» ή «δεν τρώω καθόλου υδατάνθρακες και λειτουργεί καλύτερα από όποια άλλη δίαιτα έχω δοκιμάσει». Ίσως τα αποτελέσματα να είναι όντως φανερά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι αυτόματα, με την απομάκρυνση αυτών των τροφίμων από τη διατροφή, μειώνονται και οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνονται μέσα στη μέρα. Έχει φανεί όμως ότι, αν και οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες λειτουργούν πολύ άμεσα, μετά από έξι μήνες δε λειτουργούν καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα για απώλεια βάρους. Αυτή η έντονη αρχική απώλεια βάρους είναι κυρίως απώλεια υγρών η οποία οφείλεται στη διαδικασία διάσπασης των αποθηκευμένων μέσα στο σώμα μας υδατανθράκων. Έτσι, με την επανένταξη υδατανθράκων στη διατροφή, το σώμα αναπληρώνει τις αποθήκες, με αποτέλεσμα η απώλεια βάρους να είναι προσωρινή. Επιπλέον, άνθρωποι που αθλούνται, αν ακολουθήσουν μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες πιθανότατα να οδηγηθούν σε έλλειψη ενέργειας, πρόωρη κόπωση και καθυστέρηση ανάρρωσης.
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να ακολουθήσει μία υγιεινή διατροφή, είτε για απώλεια, είτε για διατήρηση του βάρους του, θα πρέπει να γνωρίζει ότι όλα βασίζονται στη θερμιδική του πρόσληψη σε συνδυασμό με τη θερμιδική του κατανάλωση. Μία βασική σύσταση που προτείνεται είναι η σύνταξη ενός διαιτολογίου που αποτελείται περίπου από 50% υδατάνθρακες, 30% λίπος και 20% πρωτεΐνες, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, καθώς χρειάζεται πάντα εξατομίκευση για καλύτερα και πιο σωστά αποτελέσματα. Αυτό που είναι σημαντικό τελικά είναι ο τύπος υδατανθράκων που επιλέγετε και η συνολική σύσταση της διατροφής που ακολουθείτε.
Μερικές όμορφες προτάσεις που προτείνουμε είναι η κατανάλωση ενός πρωινού που αποτελείται από δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα, η προσθήκη λαχανικών στο μεσημεριανό και το δείπνο σας και η κατανάλωση ενδιάμεσων σνακ που αποτελούνται από ωμά κομμένα λαχανικά ή και φρούτα. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε το κρέας σε κάποιο από τα γεύματά σας με μία μερίδα οσπρίων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές σας ανησυχίες καλό θα ήταν να συμβουλεύεστε τους ειδικούς καθώς η διατήρηση της υγείας είναι το πρώτο μέλημα που θα πρέπει να σας αφορά.
Άντρια Εγγλέζου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
ALTERLIFE Fitness Excellence